Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborári prerušili mimoriadnu radu: Vraj odišli rokovať s Ficom

Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (vpravo) počas mimoriadnej rady OZPŠaV
Predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek (vpravo) počas mimoriadnej rady OZPŠaV (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odborári po asi štyroch hodinách rokovania prerušili zasadnutie mimoriadnej rady. Vedenie zväzu odišlo podľa neoficiálnych informácií rokovať s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Na novinárske otázky šéf školského odborového zväzu Pavel Ondek nechcel odpovedať.

K informácii, že do obecného zastupiteľstva v Raslaviciach v roku 2010 kandidoval s podporou Smeru-SD povedal len toľko, že v žiadnom prípade nekandidoval ako člen Smeru. „Bol som nezávislý kandidát. Nie je to konflikt záujmov,“ vyhlásil. Vedúci úradu zväzu Jozef Lužák tvrdí, že kandidatúra Ondeka nijako nezvýhodňuje pri rokovaniach s vládou Smeru-SD. Dodal, že odborový zväz je nadstranícka organizácia, ale nie je apolitická. "Aj odborárska politika je politika," zdôvodnil.

Dnešná mimoriadna rada má rozhodnúť o ďalšom postupe v súvislosti s prerušeným štrajkom. Štrajkový výbor rozhodol o prerušení štrajku školských zamestnancov od stredy (28. 11.) 18.00 h. Proti rozhodnutiu odborov sa medzi učiteľmi zdvihla vlna nevôle, niektoré školy v štrajku pokračujú. „Učiteľov sme nepodrazili,“ povedal dnes Ondek.

Na dnešnom rokovaní školského parlamentného výboru šéf odborárov vyhlásil, že dohodu s vládou nevidí nádejne. Ficov kabinet im podľa neho stále ponúka zvýšenie platov o päť percent v budúcom roku. Oni však žiadajú desaťpercentné zvýšenie. Či z tohto čísla ustúpia, zatiaľ nie je známe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu