Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štrajkujúcich ubudlo pre obštrukcie samosprávy, tvrdia odborári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Percento štrajkujúcich zamestnancov začalo klesať pre rôzne obštrukcie zo strany samosprávy a zriaďovateľov. Vo svojom vyhlásení k prerušeniu štrajku to napísal školský odborový zväz. Líder školských odborárov Pavel Ondek hovoril o zakazovaní školám štrajkovať zo strany primátora už počas pondelkového (26.11.) protestu v Bratislave. O koho išlo, nechcel povedať.

Odborári prerušili štrajk v stredu (28.11.) o 18.00 h. Toto rozhodnutie v spomínanom vyhlásení odôvodňujú tým, že nechceli zvyšovať finančné straty štrajkujúcich zamestnancov škôl. Učitelia totiž nedostávajú plat za dni, počas ktorých štrajkujú.

"Prvé dni sme preukázali dostatočnú silu zapojením vysokého percenta štrajkujúcich zamestnancov, ktoré však začalo klesať v dôsledku rôznych obštrukcií zo strany samosprávy a zriaďovateľov, a tiež sme štrajkujúcich zamestnancov nechceli vystavovať ďalšiemu riziku a tlaku verejnosti," vyhlásil zväz.

Kým v pondelok (26.11.) sa do štrajku zapojilo podľa údajov odborárov vyše 73 percent zamestnancov základných škôl, v utorok to bolo 62 percent a v stredu z nich štrajkovalo iba 53 percent. Ešte výraznejší rozdiel bol na stredných školách. V prvý deň štrajkovalo vyše 63 percent ich zamestnancov, v druhý 37 a v tretí iba 30. Spomedzi pracovníkov na vysokých školách do práce neprišlo vyše päť percent, v ostatné dni len tri percentá.

Rokovania odborárov s vládou by mali pokračovať v pondelok (3.12.). "V prípade neúspešných rokovaní rada zväzu uložila štrajkovému výboru Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku možnosť rozhodnúť o ďalších protestoch," uviedli odborári v uznesení zo štvrtkového (29.11.) zasadnutia mimoriadnej rady zväzu. O forme spomínaného protestu podľa Ondeka rozhodne štrajkový výbor. Vo štvrtok spomenul ako krajné riešenia v prípade nedohody bojkot maturít, prijímacích pohovorov na vysoké školy či monitoru na základných školách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu