Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ultimátum pre vládu? Ak sa odbory nedohodnú do Vianoc, hrozí bojkot maturít

Pavel Ondek
Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školskí odborári po maratóne štvrtkových (29. 11.) rokovaní nedali učiteľom pokyn, aby dnes opäť zostali doma. Štrajk je tak stále prerušený.

Naďalej sa však rozhodli neučiť na piatich bratislavských gymnáziách či na ZŠ na Sibírskej ul. v Bratislave. Vo štvrtok (29. 11.) zostalo zavreté aj Gymnázium v Myjave. Zamestnanci bratislavského Gymnázia na Ulici Ladislava Sáru na dnes zorganizovali protest pred Úradom vlády SR. Do ulíc sa chystajú vyjsť aj učitelia z Handlovej.

Líder školského odborového zväzu Pavel Ondek vo štvrtok nevylúčil bojkot maturít, prijímačiek na vysoké školy či monitoru na základných školách v prípade, že sa odborári do Vianoc nedohodnú s vládou. "Nevyhrážam sa, hovorím o možnostiach, víziách, ktoré môžu existovať, ale nie som zástancom štrajku cez maturity. Som zástancom toho, aby sa vyjednávalo. Pokiaľ však nedôjde k vzájomným dohodám, je možné pristúpiť na krajný prostriedok, ktorý sme včera prerušili,“ povedal vo štvrtok Ondek.

Odborári vo štvrtok (29. 11.) pripustili, že sú ochotní rokovať s vládou aj o nižšom ako 10-percentnom zvýšení platov školských zamestnancov. „Samozrejme, že sme si nechali pootvorené dvierka. O tom čísle by som nechcel teraz hovoriť, lebo o tom ešte nevie druhá strana, tým myslím vládna strana, ani minister školstva. Chcem, aby sa to dozvedel na rokovaniach,“ povedal vo štvrtok v noci po rokovaní mimoriadnej rady zväzu Ondek. Vládu by o tom chceli informovať v pondelok.

 Rokovanie mimoriadnej rady odborári prerušili pre asi trojhodinové rokovanie s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a ministrami školstva a financií. Od vlády dostali ďalšie návrhy, podľa Ondeka však nebola reč o konkrétnych číslach. Dodal, že vláda hľadá ďalšie zdroje v rezervách ministerstva školstva a premiér vyzve na spoluprácu aj samosprávy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu