Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protest v Bratislave: Tri tisícky študentov a učiteľov vyzvali k pokračovaniu štrajku!

Pracovníci gymnázií sa necítia byť zaviazaní rozhodnutím vedenia školských odborov o prerušení štrajku Zobraziť galériu (27)
Pracovníci gymnázií sa necítia byť zaviazaní rozhodnutím vedenia školských odborov o prerušení štrajku (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Viac ako tisícka študentov a pracovníkov 12 škôl, hlavne gymnázií a stredných škôl, sa dnes zišla pred úradom vlády v Bratislave, aby protestovali proti tomu, že vláda s odborármi pripravuje dohodu o požiadavkách zamestnancov školstva poza ich chrbát. Protestujúci sa presunuli pre parlament.

Študenti si doniesli transparenty s textami "Nevzdelané stádo politikom vyhovuje, Podpor aj ty učiteľský štrajk, Kvalitné vzdelávanie - o dôvod menej utekať za hranice, Komenský - učiteľ národov, Naša vláda - vymetač názorov alebo len jednoducho Stačilo! Podľa slov organizátorov majú v pláne pokračovať v proteste pochodom mestom pred parlament."

Protest učiteľov a študentov
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zamestnanci šiestich bratislavských gymnázií vyzývajú všetkých nespokojných pedagogických i nepedagogických zamestnancov na Slovensku, aby sa do štrajku znovu zapojili a svoj nesúhlas vyjadrili na organizovaných stretnutiach. Pracovníci gymnázií sa necítia byť zaviazaní rozhodnutím vedenia školských odborov o prerušení štrajku a preto sa rozhodli v časovo neobmedzenom štrajku pokračovať.

pochod studentov

Viac ako tisícka študentov a pracovníkov 12 škôl, hlavne gymnázií a stredných škôl, sa dnes zišla pred úradom vlády v Bratislave, aby protestovali proti tomu, že vláda s odborármi pripravuje dohodu o požiadavkách zamestnancov školstva poza ich chrbát. Dav sa od úradu vlády presunul pred budovu parlamentu, kde ich čakali policajné pásky. Počas pochodu kričali, aby vláda pridala učiteľom desať percent.

Študentský protest za lepšie
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Topky.sk)

Protestujúci podporujú šesť bratislavských stredných škôl, ktorých zamestnanci naďalej zostávajú v štrajku napriek tomu, že ho oficiálne vedenie školských odborov prerušilo. "My jednoducho chceme vytvoriť tlak aj na odborárov aj na vládu, aby tie požiadavky, ktoré samotné odbory deklarujú, boli splnené," zdôraznil šéf odborovej organizácie na Gymnáziu L. Sáru Slavomír Drahoš.

Protest učiteľov a študentov
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prezradil, že zvažujú možnosť striedavej formy štrajku. "Každý deň by štrajkovala len jedna škola," spresnil s tým, že finančný tlak je veľký a týždeň štrajku im odoberá 160 - 170 eur v čistom z platov. Účasť na dnešnom proteste ho príjemne zaskočila. "Očakávali sme tak do 500 ľudí, z tejto účasti som príjemne prekvapený a nadšený."

Strajk ucitelov a studentov

Braňo Kočan z Gymnázia Ladislava Sáru zdôraznil, že už má dosť odsúvania hromadiacich sa problémov v školstve, dohôd uzavretých za zatvorenými dverami a výhovoriek na zložitosť ekonomickej situácie. Dodal, že už má aj dosť štrajkovania a rád by sa vrátil do školy a učil. Chce sa naplno venovať svojmu povolaniu, ale tak, že si nebude musieť privyrábať v ďalšom zamestnaní. Keď požiadal protestujúcich učiteľov, aby nechali hore ruku tí, ktorí si nemusia privyrábať, nezostala hore ani jedna ruka.

Protest učiteľov a študentov
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa predstaviteľa Gymnázia Metodova nastal čas, aby ukázali, že sa veci dajú meniť. "Všimnite si, ako my dospelí sme si zvykli na mafiu, korupciu, aroganciu a hlúposť. Jednoducho kto iný, ak nie vy to môže zmeniť. A kedy, keď nie dnes," vyhlásil. Učiteľky zo školy na Bilíkovej ulici sa na proteste verejne pýtali, ktorý zo štátnych predstaviteľov bol naposledy v nejakej škole a či by si vedeli predstaviť podmienky, aké tam sú. Spomenuli napríklad okná, ktoré sa nedajú otvárať, v lete je tam teplo, v zime zase zima a zo stropu padá omietka. "Predstaviť si to možno viete, ak máte bohatú fantáziu, ale určite by ste to nechceli zažívať na vlastnej koži. Žiaľ, toto je realita, ktorú musia zažívať stovky učiteľov a najmä žiakov. Skúste teda vysvetliť našim žiakom, prečo štát nedá peniaze na zabezpečenie podmienok škôl," vyzvali.

Protest učiteľov a študentov
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Diana Ghaniová z Gymnázia Ladislava Sáru na záver zhromaždenia dodala, že pre splnenie požiadaviek zamestnancov školstva bude dôležité, aby takýto nesúhlas dokázali vyjadriť aj ostatné školy po celom Slovensku. "Myslím si, že takto by to mohlo byť reálnejšie."

Na protest pred Úrad vlády SR dnes odišli aj niektoré učiteľky z bratislavskej ZŠ s MŠ pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím na Drotárskej ceste. Jedna mamička, ktorej dieťa navštevuje túto škôlku, povedala, že pri príchode im učiteľky odporučili dieťa zobrať radšej domov, keďže škôlka je v štrajku. "Dala som výslovný zákaz, aby takto rodičov informovali. Po zvážení, koľko detí prišlo do materskej školy, si dve učiteľky zobrali dovolenku a povedali, že idú na protestné zhromaždenie," povedala riaditeľka školy Ľubica Jägrová. V škôlke je 12 detí a podľa riaditeľky majú zabezpečenú pedagogickú starostlivosť. Škola je podľa nej v riadnej prevádzke.

Protest učiteľov a študentov
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Premiér Robert Fico však dnešným protestom nechápe. "Nerozumieme dnešnému protestu pred Úradom vlády, keďže vláda na čele s premiérom Robertom Ficom napriek prerušeniu štrajku počas dňa aj v noci rokuje o zlepšení podmienok pre učiteľov," reagovala dnes Beatrice Hudáková, hovorkyňa predsedu vlády. Dodala, že vláda SR víta konštruktívny prístup väčšiny škôl na Slovensku, kde sa učitelia i žiaci vrátili do tried.

Organizátori protestu zverejnili zoznam škôl, ktoré podporujú dnešnú protestnú akciu. Ide o Gymnázium Bilíkova, Gymnázium Metodova, Gymnázium Šamorín, Škola na Mokrohájskej, Gymnázium Jána Papánka Vazovova, Športové gymnázium Ostredkova, Spojená škola Novohradská, Spojená škola Dúbravská cesta, Spojená škola Tilgnerova, Gamča, Škola na Sokolíkovej v Dúbravke a Gymnázium Ladislava Sáru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu