Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci nakoniec študentov od odvodov neoslobodili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Zákon o sociálnom poistení riešili poslanci počas jedného rokovacieho dňa hneď dvakrát. Kým legislatívny návrh poslancov strany Smer- SD našiel v parlamente oporu, poslanci Pavol Frešo a Ivan Štefanec (obaja SDKÚ-DS) pred kolegami neuspeli, ich návrh parlament neposunul do druhého čítania.

Opoziční poslanci navrhovali, aby študenti pracujúci na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru od začiatku budúceho roka neplatili žiadne odvody. Ostatní dohodári by podľa návrhu opozičných poslancov nemali platiť odvody, ak mesačný príjem z dohôd nepresiahne u jedného zamestnávateľa 190 eur.

Poslanci za SDKÚ-DS upozorňujú na to, že stieranie rozdielov medzi riadnym pracovným pomerom a dohodami je nelogické a znemožňuje riadiť sa zamestnávateľom a zamestnancom podľa ich ekonomických potrieb a výrazne predražuje takéto formy zamestnávania. "Dôsledkom môže byť razantný úbytok pracovných miest a zvýšenie nezamestnanosti," varujú lídri SDKÚ-DS.

Podobný návrh, ktorý hovoril o zavedení odpočítateľnej položky na príjem z dohôd v sume 190 eur, predložil poslanec Jozef Mihál (SaS) ešte v auguste pri schvaľovaní vládnej novely zákona o sociálnom poistení. Tento jeho návrh vtedy získal podporu 45 poslancov opozície, 78 poslancov Smeru bolo proti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu