Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zala tvrdí, že EÚ má nedostatky, budúcnosť vidí vo federácií

Boris Zala
Boris Zala (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Európska únia má podľa europoslanca Borisa Zalu (Smer-SD) dva základné nedostatky - nevie adekvátne odpovedať na ekonomické výzvy, ktorým je vystavená, a je polovičatým, nedobudovaným projektom.

Ako povedal Zala, pokiaľ sa bude niekto oháňať stratou suverenity, je to pokrytectvo, pretože o suverenitu sme dávno prišli, dnes sme hračkou v rukách svetových trhov. „Získať naspäť suverenitu môžeme len cez EÚ. Slovensko nikdy v dejinách nemalo šancu rozhodovať o iných štátoch, zatiaľ čo iní rozhodovali o nás. V EÚ sme rovnocenní a spolurozhodujeme o osude aj takých mocností, ako je Holandsko či Nemecko. Naša suverenita v EÚ rastie,“ vyhlásil Zala. Práve preto je podľa neho potrebné prekonať tabu a hovoriť otvorene, že šanca Slovenska aj perspektíva EÚ je vo federácií.

Zala na tému európskej integrácie zorganizoval konferenciu „Európska integrácia: hľadanie odpovedí na dnešnú krízu“. Vystúpil na nej aj podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, ktorý zdôraznil, že Slovenská republika plne podporuje vybudovanie bankovej únie na troch pilieroch, ktoré budú zavedené paralelne - jednotný mechanizmus dohľadu, jednotný rezolučný rámec a jednotný rámec ochrany vkladov. „Preferujeme kvalitu nových opatrení pred ich unáhleným zavedením a požadujeme, aby bol výsledný rámec dostatočne flexibilný na to, aby mohli národné orgány naďalej využívať makroprudenčné inštrumenty," povedal Kažimír. Dodal, že Slovenská republika podporuje dohľad ECB nad všetkými bankami zúčastnených krajín, a to s možnosťou „opt-in“ pre krajiny, ktoré nie sú členmi eurozóny. Pre Slovensko je tiež dôležité zachovanie rovnováhy medzi domovskými a hosťovskými krajinami, tzv. „home“ a „host“, ktoré sa odrazí aj v hlasovacích modalitách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu