Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Naši europoslanci patria v účasti na rokovaniach k tým lepším

Monika Flašíková-Beňova
Monika Flašíková-Beňova (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí europoslanci pravdepodobne v Štrasburgu nemajú povesť absentérov. V hodnotení účasti na rokovaniach patrí Slovensku podľa portálu mepranking.eu, ktorý mapuje aktivitu poslancov Európskeho parlamentu (EP), deviata priečka z 28.

Priemerný slovenský europoslanec sa zúčastnil na 90-tich percentách zasadnutí a v tomto ukazovateli je aktívnejší ako jeho kolegovia z Česka či Maďarska. Europarlament od roku 2009 do júna tohto roku zasadal viac než 170-krát.

Najdisciplinovanejší sú zástupcovia Rakúska s viac než 95 percentnou účasťou, na druhej strane posledné, 28. miesto patrí Cypru, ktorého poslanci priemerne vymeškali až štvrtinu všetkých zasadnutí. Spomedzi krajín V4 je na tom o trocha lepšie ako Slovensko len Poľsko, ktoré v rebríčku obsadilo ôsme miesto. Maďarom a Čechom s približne 86 percentnou účasťou patrí 24. a 25. miesto.

Najväčším absentérom spomedzi trinástich slovenských europoslancov je Vladimír Maňka zo Smeru-SD, ktorý chýbal na štvrtine rokovaní EP. Naopak, ani jedno zasadnutie v tomto volebnom období zatiaľ nevymeškal Jaroslav Paška zo SNS. Približne pätinu všetkých zasadnutí vynechal Maňkov stranícky kolega zo Smeru-SD Boris Zala, nasleduje Katarína Neveďalová (Smer-SD) s 82 percentnou a Monika Smolková (Smer-SD) s 86 percentnou účasťou. Okrem Pašku, ktorý sa zúčastnil na všetkých doterajších rokovaniach, má vysokú účasť aj Edit Bauer z SMK (98 percent), Eduard Kukan z SDKÚ-DS (96 percent) či Anna Záborská z KDH (95 percent).

Z hľadiska členstva v príslušnej frakcii sú na tom v hodnotení účasti na rokovaniach najhoršie slovenskí poslanci zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D). V priemere sa podľa portálu mepranking.eu zúčastnili na 82,8 percent rokovaniach. Do frakcie patrí pätica poslancov zo Smeru - Monika Flašíková-Beňova, Boris Zala, Katarína Neveďalová, Monika Smolková a Vladimír Maňka. Ľudovci z Európskej ľudovej strany (EPP) sú aktívnejší, majú priemernú 94,5 percentnú účasť. Do tejto frakcie patria Edit Bauer a Alajos Mészáros z SMK, Anna Záborská a Miroslav Mikolášik z KDH a Peter Šťastný a Eduard Kukan z SDKÚ-DS.

Európsky parlament je jediným priamo voleným orgánom EÚ a jedným z najväčších demokratických zhromaždení na svete, má 754 poslancov. Slovensko v europarlamente zastupuje 13 poslancov, ktorých funkčné obdobie sa končí v roku 2014. Voľby do europarlamentu sa konali v júni 2009, k volebným urnám vtedy prišlo menej ako 20 percent voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu