Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čaplovičova výzva starostom: Počas štrajku sa postarajte o deti!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) dnes listom vyzval starostov a primátorov, aby počas štrajku pomohli rodičom postarať sa o ich deti.

„Oslovil som prostredníctvom ZMOS-u všetkých starostov a primátorov, aby sa vytvárali kontaktné body, kde budú môcť deti prežiť ten deň, aby sa nám netúlali po uliciach a nedošlo k zraneniam,“ vyhlásil dnes na tlačovej besede minister. Škola je podľa neho verejný priestor a počas štrajku by nemala byť zavretá. Ministerstvo dnes zriadilo krízový štáb, na ktorý sa budú môcť od pondelka (26.11.) rána v prípade štrajku obracať rodičia či učitelia.

Na tzv. kontaktných bodoch by sa o deti mohli podľa Čaploviča starať učitelia, ktorí sa nezapájajú do štrajku. V školách, kde budú štrajkovať všetci učitelia, môže riaditeľ podľa Ľubomíra Parízeka zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zamestnať na dohodu iných učiteľov, alebo „povolať“ napríklad dôchodcov. „Môže sa spojiť s centrom voľného času, s domom kultúry, so športovými klubmi a hľadať spôsob, ako zabezpečiť výchovný proces,“ vymenoval ďalšie možnosti. Parízek upozornil, že riaditeľovi školy, zriadenej mestom či obcou, ktorý by sa zapojil do štrajku, hrozí výpoveď. „Nemal by si dovoliť štrajkovať, pretože by porušil predpisy a mohol by byť odvolaný. Zriaďovateľ by mohol poveriť iného riaditeľa,“ povedal Parízek. Riaditeľ je totiž štatutárom školy a má zabezpečiť jej chod.

Krízový štáb na ministerstve môže verejnosť kontaktovať od pondelka (26.11.) 06.00 h na dvoch telefónnych číslach alebo aj na mailovej adrese. „Štáb bude poskytovať aj právne služby a právnu pomoc,“ povedal Čaplovič. Šéf rezortu zriadil kontaktný bod aj na ministerstve, kde budú môcť počas štrajku zamestnanci rezortu nechať svoje deti.

Dnes dopoludnia sa na ministerstve stretli v rámci školskej štvorpartity zástupcovia samospráv, zamestnávateľov a ministerstva s odborármi. Milan Holeček z Regionálnej obchodnej a priemyselnej komory povedal, že požiadavky odborárov sú dobré, ale bolo potrebné zvoliť iné kroky. „My, zamestnávatelia, si nemyslíme, že štrajk je tým miestom, ktorý môže zabezpečiť ich požiadavky. Dohoda nemôže byť na ulici, ale za rokovacím stolom,“ zdôraznil Holeček.

Školskí odborári oficiálne vyhlásili začiatok neobmedzeného štrajku na pondelok 26. novembra, zatvorenie škôl môže stále odvrátiť rokovanie so zástupcami vlády. Líder odborového zväzu dnes povedal, že za rokovací stôl by mali s ministrom financií zasadnúť v piatok (23.11.). Odborári však naďalej trvajú na požiadavke desaťpercentného zvýšenia tarifných platov v budúcom roku. Šéf rezortu financií Peter Kažimír aj premiér Robert Fico (obaja Smer-SD) viackrát vyhlásili, že štát nemá na viac ako päťpercentné zvýšenie. „Kde nič nie je, tam ani čert neberie,“ vyhlásil v pondelok (19.11.) premiér Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu