Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko od pondelka ovládne neobmedzený štrajk učiteľov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Väčšina škôl po celom Slovensku zostane v pondelok ráno zatvorená. Učitelia 26. novembra vstupujú do časovo neobmedzeného štrajku, ktorým chcú dosiahnuť desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva.

Školskí odborári do poslednej chvíle rokovali s vládou, ktorá bola ochotná zvýšiť platy o päť percent cez normatívy. Štrajk ale neodvrátilo ani piatkové stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom, ktorý ponúkol zvýšenie platov pedagogických a odborných pracovníkov o päť percent do taríf.

Nepedagogickým pracovníkom by sa päť percent pridalo formou účelovo viazaných prostriedkov. Učiteľom by to prinieslo zvýšenie platov mesačne o 36 eur a nepedagogickým pracovníkom by do peňaženiek pribudlo 18 eur. Táto ponuka však bola pre odborárov neprijateľná a tak definitívne potvrdili štrajk.

Podľa informácií odborárov bude štrajkovať priemerne 70 percent pedagogických a nepedagogických pracovníkov po celom Slovensku. Najväčšia účasť sa očakáva v Košiciach, kde potvrdilo účasť 93 percent z nich. V Bratislavskom kraji sa zapojí asi 80 percent pracovníkov základných a materských škôl. Asi 70 percent zamestnancov základných škôl sa chystá štrajkovať aj v Prešovskom, Banskobystrickom, Žilinskom a Trnavskom kraji.

Približne 60 percent, pracovníkov základných škôl ide štrajkovať v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. O niečo nižšia účasť sa očakáva na stredných školách a štrajkovať bude aj menej nepedagogických pracovníkov, ktorí výpadok príjmov pocítia výraznejšie.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho štrajk potrvá a zrejme to nebude na všetkých školách rovnako. Netrúfol si to odhadnúť ani šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. „Bude to všetko závisieť od aktuálnej situácie, ktorá sa bude vyvíjať v príslušných školách," dodal v piatok. Centrálny štrajkový výbor bude monitorovať situáciu a podľa nej rozhodne o prerušení, prípadne ukončení štrajku.

Učitelia na niektorých školách sú dokonca pripravení po skončení štrajku pokračovať v protestoch tým spôsobom, že budú v školách s deťmi, ale nebudú vzdelávať. Z viacerých škôl prichádzali správy o zastrašovaní zo strany zriaďovateľov, aby si to so štrajkom rozmysleli.

Štrajk skomplikuje situáciu mnohým rodičom detí, ktorých školy budú pre štrajk zatvorené. Minister školstva Dušan Čaplovič tento týždeň vyzval starostov a primátorov, aby rodičom pomohli postarať sa o deti. Niekde budú k dispozícii centrá voľného času, športové haly a iné zariadenia, kde môžu deti stráviť deň.

Premiér Robert Fico v sobotu opäť pripomenul, že učiteľom rozumie, pretože ich platy sú neuveriteľne nízke, ale peniaze na zvýšenie nie sú. Podľa neho má vláda momentálne legitímne právo povedať zvyšovaniu platov nie, ale aj napriek tomu päť percent ponúka. "Proste na viac nemáme," dodal.

Do štrajku sa napokon zapoja aj niektoré cirkevné a súkromné školy

Niektoré súkromné a cirkevné školy od štrajku neodradilo ani odmietavé stanovisko združení, ktoré ich zastupujú. Podľa informácií odborárov účasť na štrajku nahlásilo deväť súkromných a desať cirkevných stredných škôl. Podpredseda zväzu zodpovedný za stredné školy Martin Maták však v piatok povedal, že ich môže byť aj viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu