Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matovič: Smer politikárči a ukazuje, že trpí aroganciou moci!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD zbytočne politikárči, keď žiada, aby boli na začiatku mimoriadnej schôdze, na ktorej chceli strany KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd odvolávať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), prítomní aj poslanci strán, ktoré mimoriadnu schôdzu neiniciovali. Myslí si to líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič.

"Nemyslím si, že je správne a fér zo strany Roberta Fica a Smeru, že si vyžaduje prítomnosť aj tých poslancov opozície, ktorí sa nepodpísali pod zvolanie schôdze," povedal dnes na brífingu v parlamente Matovič. Pochopil by, ak by si premiér Fico vyžadoval prítomnosť 30 poslancov, ktorí podpísali návrh na odvolanie Boreca, alebo ak by si vyžadoval prítomnosť Ľudovej platformy strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd.

"To by bola fér hra, to by som pochopil. Ale keď vyžaduje prítomnosť aj tých poslancov, ktorí s touto iniciatívou nemajú nič spoločné, tak je to zbytočné politikárčenie a hľadanie zámienky, aby sa v Národnej rade nemohlo hovoriť o tejto nepríjemnej téme a o stave súdnictva," zdôraznil Matovič. Dodal, že opozícia chcela hovoriť o arogancii súdnej moci. "A teraz nám Smer ukázal, že vlastne sám trpí touto aroganciou," uzavrel.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR, na ktorej chceli opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd odvolať ministra Boreca, nebude, keďže snemovňa nebola ani na štvrtý pokus uznášaniaschopná. Návrh na odvolanie člena vlády sa tak presúva do programu riadnej decembrovej schôdze parlamentu.

Tentoraz sa v sále prezentovalo 70 poslancov, pričom minimum je 76. Opoziční poslanci na konanie Smeru-SD reagovali pokrikmi hanba a búchaním po stole. Vládni socialisti už v pondelok (19.11.) opozícii odkázali, že má byť v plnom počte (67) a oni im dodajú desať poslancov, čím umožnia otvorenie schôdze. Smer-SD svoje slovo dodržal a desať poslancov dodal, opozícii však chýbalo sedem členov.

Paška v pondelok rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze nadnes po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse o hodinu neskôr. Dnes ráno sa prezentovalo 66 členov snemovne, z toho desať poslancov Smeru-SD, opozícii chýbali jedenásti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu