Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matovič sa odmieta prezentovať v pléne, hlasovaciu kartu dal Ficovi

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič dnes nehlasoval pri prezentácii v parlamente. Aj jeho hlas teda chýbal na to, aby bola Národná rada SR uznášaniaschopná a mohla sa začať mimoriadna schôdza o odvolávaní ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

Matovičov hlas bude chýbať aj pri opakovanej prezentácii. "Odmietol som byť bábkou v rukách Richarda Sulíka aj za cenu vyhodenia z klubu SaS. Rovnako odmietam byť bábkou v rukách Roberta Fica. Z tohto dôvodu sa nezúčastním ani na opakovanom hlasovaní," vysvetlil vo svojom stanovisku Matovič.

Líder obyčajných zároveň informoval, že už pred prvým hlasovaním odniesol svoju hlasovaciu kartu premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). "Zároveň som mu povedal, že nie je fér, ak strana Smer úkoluje tých opozičných poslancov, ktorí sa nepodpísali pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Ak Robert Fico chce môže hlasovať za mňa," zdôraznil Matovič.

Poslancom Národnej rady SR sa ani na tretí pokus nepodarilo otvoriť rokovanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej chcú opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Podobne ako v pondelok (19.11.) sa ani dnes v sále nezišlo aspoň 76 poslancov potrebných na uznášaniaschopnosť parlamentu. Dnes sa ich prezentovalo 66, ďalší pokus bude o 10.00 h.

Vládny Smer-SD v pondelok opozícii odkázal, že má byť v plnom počte (67) a on im dodá desať poslancov, čím umožní otvorenie schôdze. Smer-SD svoje slovo dodržal a desať poslancov dodal, opozícii však chýbalo až 11 členov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v pondelok rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze nadnes, po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie.

Opoziční poslanci Borecovi vyčítajú, že za viac ako pol roka neprišiel s koncepciou riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnosti justície ako celku. Tiež sa sťažujú, že sa od ministra doteraz nedozvedeli, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva. Minister Borec tvrdí, že nemá problém s návrhom opozície na jeho odvolanie z funkcie. "Moja ministerská stolička mi neprirástla k zadku," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu