Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Opozícia okrem Viskupiča opustila rokovanie mediálneho výboru

Jozef Viskupič
Jozef Viskupič

BRATISLAVA - Zástupcovia opozičných strán s výnimkou Jozefa Viskupiča (OĽaNO) dnes ešte pred začiatkom rokovania opustili parlamentný výbor pre kultúru a médiá s odôvodnením, že sa naň napriek výzvam predsedu výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) na účasť poslancov nedostavili všetci predstavitelia vládnej strany.

Týmto krokom protestovali proti rozhodnutiu Smeru-SD blokovať mimoriadnu schôdzu NRSR venovanú návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi a diskusii o súdnictve dovtedy, kým sa na rokovanie nedostaví celá opozícia.

Keďže na dnešnej schôdzi výboru chýbali dvaja opoziční poslanci a Miroslav Číž (Smer-SD), po odchode zvyšku opozície ostal uznášaniaschopný len vďaka Viskupičovmu rozhodnutiu nepripojiť sa k obštrukcii.

"Vzhľadom k tomu, že strana Smer-SD nás dva dni trápila s tým, že nestačí tridsať poslancov na mimoriadnu schôdzu, ale musí byť prítomných všetkých 67 poslancov opozície a my sme po príchode na výbor zistili, že strana Smer nie je jednotná a nie sú tu všetci jej poslanci, tak sme z toho istého dôvodu opustili rokovanie výboru," povedal Pavol Abrhan (KDH). "Bola to reakcia na to, čo sa dialo dva dni v parlamente. Včera (20.11) to bola jasná ukážka arogancie," doplnil ho László Solymos (Most - Híd).

Podľa Daniela Krajcera (SaS) je zarážajúci aj dnešný postoj predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Viskupiča a celkové správanie Obyčajných ľudí v parlamente. "Ukazuje sa, že Smer-SD zjavne už má koaličného partnera v podobe klubu OĽaNO. Je to trochu zvláštne, ale už sa to ukázalo pri včerajšej (20.11) prezentácii v pléne, ak ste si všimli, tak štyria členovia tohto klubu sa neprezentovali. Treba klásť otázky, čo sa deje, či už ide o koaličné partnerstvo aj nad rámec splnomocnenca pre rómsku problematiku. Treba sa pýtať, či už náhodou Smer-SD nemá ústavnú väčšinu," podčiarkol Krajcer.

"SaS jednoducho protestuje proti nedemokratickým spôsobom. To, čo sa dialo včera v parlamente je potvrdením toho, že nie je záujem diskutovať o naozaj veľkom probléme, ktorým je súdnictvo," vyhlásil podpredseda SaS.

Viskupič však gesto opozičných poslancov neschvaľuje. "Z hľadiska otázky, prečo som sfunkčnil výbor pre médiá a kultúru, sú tri dôvody. V prvom rade debata o štátnom rozpočte je dôležitá, malo by sa o nej rokovať na výboroch a trucovanie opozície sa mi nepáči," vysvetlil. Dodal, že podľa neho má predseda parlamentu povinnosť zvolať schôdzu, keď o ňu žiada tridsať poslancov.

"Postoj našich štyroch poslancov bol, že oni v práci sú a nikto im nemá právo zasahovať do toho, aby otvorili debatu, ktorá sa mala diať pri mimoriadnej schôdzi. Pán poslanec Krajcer sa veľmi mýli. Nech sa pozrie do vlastných radov, prečo pri vlastných návrhoch zákonov nezabezpečí poslancov nie len na prezentovanie, ale aj hlasovanie," dodal Vikupič. "Náš klub pri registrovaných partnerstvách homosexuálov zabezpečil takmer taký istý počet hlasov 'ZA', ako SaS," upozornil. Tretím dôvodom, prečo chcel byť prítomný na dnešnom rokovaní výboru bola smernica Európskej únie ohľadom autorských práv, ktorým sa profesionálne venuje.

"Niektorí opoziční poslanci si pletú politiku s profesnosťou. My sme sa tu bavili o rýdzo profesných veciach," reagoval predseda výboru Dušan Jarjabek. "Keby sme takýmto spôsobom rozmýšľali do budúcnosti, asi by sme mali zvolávať vždy len koalíciu. Veď to je pri profesných veciach nezmysel," povedal s tým, že poslanec Číž bol dnes ospravedlnený kvôli oficiálnej služobnej ceste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu