Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Počiatek za pád mosta vinu necíti: Niekto iný by sa mal nad tým zamyslieť!

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) necíti v tomto momente osobnú zodpovednosť za nehodu pri stavbe mosta, pri ktorej 2. novembra zahynuli štyria ľudia.

"Niekto iný by sa mal nad tým zamyslieť," vyhlásil v relácii TV Markíza Na telo s tým, že príčinou nešťastia sú podľa neho najmä nízke ceny, za ktorými stojí jeho predchodca Ján Figeľ (KDH). "Ja si počkám na vyšetrovanie a to presne určí, kto je za čo zodpovedný," odpovedal Počiatek na otázku, či by nebolo správne, aby odstúpil z funkcie.

Šéf rezortu dopravy tiež zopakoval, prečo v čase nehody nemohol byť na mieste tragédie prítomný. Bol na jesenných prázdninách s rodinou a technicky pre neho nebolo možné sa na Slovensko dostať skôr. Stretol sa však s pozostalými, ktorých podľa neho vôbec nezaujíma to, či na miesto nehody prišiel alebo nie. "Nie je to vec, ktorá by im vadila. Ich zaujíma, či to bude vyšetrené a ako sa postavíme k odškodneniu," povedal. Počiatek viackrát kritizoval Figeľa za to, že bola jeho jediným kritériom nízka cena. "Trh konštatuje, že cena má vplyv na kvalitu, pretože ten enormný tlak, ktorý Figeľ zaviedol, ide až po posledného robotníka," poznamenal. "Tá sieť subdodávateľov proste stláča ceny na tom konci do takej miery, že tam dochádza k rôznym kompromisom," dodal. Robotníci potom podľa neho často pracujú vo veľmi komplikovaných podmienkach a na hranici bezpečnosti.

Figeľ oponoval tým, že Slovensko bolo pred niekoľkými rokmi v cenách za stavbu diaľnic nad európskym priemerom. "Pri súťažiach sme sa posunuli na úroveň Nemecka, Slovinska, Chorvátska," uviedol s tým, že nemecké autá a ceny sú pre nás dobrou referenciou. "Dostať sa na európske ceny, to znamená byť konkurencieschopní," doplnil Figeľ, podľa ktorého tak netreba hovoriť o nízkych, ale o európskych cenách. "Potrebujeme férové transparentné prostredie, ktoré prospeje férovým firmám," uzavrel líder kresťanských demokratov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu