Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nicholsonová zo SaS a kádehák Brocka: Hádka kvôli Bohu!

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová

BRATISLAVA - Predvolebným videom Smeru-SD z roku 2006 otvorila poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová svoj prejav v parlamente k bezplatným dobrovoľným sterilizáciám. Videom pripomenula, že Smer-SD a jeho líder Robert Fico sľubovali v roku 2006 okrem iného ochotu hovoriť o nezodpovednom raste rómskej populácie.

Dnes podľa jej slov táto "časovaná bomba", ako nezodpovedný rast rómskej populácie Fico nazval vo videu, vybuchuje a treba s tým niečo robiť.

Opozičná poslankyňa vidí riešenie v sterilizáciách. Podľa jej návrhu by osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, alebo osoby staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi, mali mať nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu. Zákrok sa má plne uhrádzať z verejného zdravotného poistenia. Nicholsonová sa domnieva, že táto zmena môže znížiť počet potratov.

Liberálka očakáva, že v diskusii k jej novele odznejú aj odkazy na Boha a vieru. Dopredu sa preto pýta, "kde je ten Boh", keď druh prichádza domov a svojej družky sa na nič nepýta, tá už po štrnásty raz otehotnie a po pôrode uteká, lebo "nie je toho Boha, ktorý by sa jej postaral o tých 14 už narodených detí". Nicholsonová žiada poslancov, aby odhodili všetky -izmy a podporili návrh.

Kresťanský demokrat Július Brocka Nicholsonú upozornil, že "Boh je tu a rešpektuje slobodu všetkých ľudí". Poukázal tiež na to, že všetci musia niesť dôsledky za svoje konanie. Poslankyni zároveň vyčítal, že si asi pletie plodnosť s chorobou. Brocka si myslí, že existujú iné spôsoby regulácie pôrodnosti ako sterilizácie. Kresťanský demokrat Nicholsonovej návrh nepodporí z viacerých dôvodov, okrem iného mu prekáža, že by mali byť sterilizácie hradené z verejného zdravotníctva. Novelu odmieta aj Richard Vašečka (OĽaNO), podľa ktorého je sterilizácia mrzačenie.

Nicholsonová zdôraznila, že bezplatné dobrovoľné sterilizácie nie sú proti ženám, ale pre ne. Zároveň si myslí, že nechceným tehotenstvám a rôznym chorobám by mohla pomôcť predísť aj sexuálna výchova už na základných školách. "Mali by sme prestať byť spiatočnícki a dostať sexuálnu výchovu už na základnú školu," uviedla. Jej návrhy sa nestretli s pochopením u predstaviteľov KDH ani OĽaNO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu