Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Radičová by v prezidentských voľbách výrazne predbehla Fica!

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by sa prezidentské voľby konali už teraz, zvíťazila by bývalá premiérka Iveta Radičová so ziskom 40,4 percenta, súčasný predseda vlády Robert Fico by získal rovných 30 percent hlasov.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v dňoch 5. až 11. októbra na vzorke 1 133 respondentov uskutočnila Agentúra MVK. Ľudia odpovedali na otázku: "Voľby prezidenta SR budú v roku 2014. Ak by sa konali už teraz, komu by ste dali svoj hlas, ak by na funkciu hlavy štátu kandidovali títo uchádzači?"

Expredsedu KDH Jána Čarnogurského by podľa prieskumu volilo 9,7 percenta opýtaných, nasleduje Andrej Kiska so 7,9 percenta, Pavol Hrušovský so ziskom 7,6 percenta a Mikuláš Huba, ktorého by volilo 4,4 percenta respondentov. Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 30,7 percenta účastníkov výskumu.

Ak by volili len voliči vládnej strany Smer-SD, víťazom volieb by sa s veľkým náskokom stal Robert Fico, ktorého by podporilo 70,4 percenta opýtaných. Druhá by skončila Iveta Radičová s podporou 14,9 percenta respondentov. Na druhej strane, ak by sa na voľbách zúčastnili iba voliči strán stredopravej opozície (OĽaNO, KDH, Most-Híd, SaS, NOVA, SDKÚ-DS a SMK), novou hlavou štátu by sa stala Iveta Radičová so ziskom 55,5 percenta.

Druhé miesto by obsadil Ján Čarnogurský s podporou 15,8 percenta, nasledoval by Ján Hrušovský, ktorého by volilo 14,8 percenta účastníkov prieskumu. Roberta Fica by volilo 3,7 percenta respondentov. Informoval o tom Pavel Haulík z Agentúry MVK.

 

Agentúra MVK uskutočnila v dňoch 5. až 11. októbra 2012 prieskum verejnej mienky na vzorke 1 133 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov.
   
 Tab. 1: "Voľby prezidenta SR budú v roku 2014. Ak by sa konali už teraz, komu by ste dali svoj hlas, ak by na funkciu hlavy štátu kandidovali títo uchádzači?"  
 1. Iveta Radičová  40,4
 2. Robert Fico  30,0
 3. Ján Čarnogurský  9,7
 4. Andrej Kiska  7,9
 5. Pavol Hrušovský  7,6
 6. Mikuláš Huba  4,4
 údaje v tabuľke sú v percentách  
   
 Tab. 2: Spomedzi (všetkých) aktuálnych voličov strany Sme-SD by sa na virtuálnych prezidentských voľbách nezúčastnilo (alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať ) 22,6 % sympatizantov. Ostatní voliči vládnej strany by hlasovali nasledovne:  
 1. Robert Fico  70,4
 2. Iveta Radičová  14,9
 3. Ján Čarnogurský  5,6
 4. Andrej Kiska  5,5
 5. Mikuláš Huba  2,0
 6. Pavol Hrušovský  1,6
 údaje v tabuľke sú v percentách  
   
   
 Tab. 3: Z voličov strán stredopravej opozície (OĽaNO, KDH, Most-Híd, SaS, NOVA, SDKÚ-DS a SMK) by sa na virtuálnych prezidentských voľbách nezúčastnilo (alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať ) 24,3 % respondentov. Ostatní sympatizanti opozičných strán by hlasovali  
 1. Iveta Radičová  55,5
 2. Ján Čarnogurský  15,8
 3. Pavol Hrušovský  14,8
 4. Andrej Kiska  6,2
 5. Mikuláš Huba  4,0
 6. Robert Fico  3,7
 údaje v tabuľke sú v percentách  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu