Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Radičová: SR by mala s Taiwanom zintenzívniť spoluprácu na výskume

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko s Taiwanom by mali podľa expremiérky Ivety Radičovej zintenzívniť spoluprácu vo výskumných projektoch. Ako povedala Radičová po návrate z Taiwanu, zvýšeniu kvalifikácie najmä našich expertov v IT technológiách môže pomôcť účasť na vývoji moderných technológií.

Bývalá predsedníčka vlády tiež chce na akademickej pôde pomôcť s koordináciou ponuky vzdelávacích kurzov pre zahraničných študentov, aby tok študentov nebol len jednosmerným zo Slovenska na Taiwan, ale aj opačne. Na Taiwane tiež Radičová hovorila o rozšírení taiwanských investícií na Slovensku.

Radičová pripomenula, že jej bývalá vláda urobila tri kroky na zlepšenie ekonomickej spolupráce, a to zrušením dvojakého zdanenia, zmenami vo vízovej politike a v príprave programu výmeny mladých ľudí. „Pripravili sme koncept Pracovné prázdniny, ktorý okrem štandardnej výmeny študentov medzi univerzitami kombinoval prax a spoznávanie krajiny,“ uviedla.

Expremiérka navštívila Taiwan na pozvanie tamojšieho ministra zahraničných vecí. Počas pobytu navštívila katolícku univerzitu a stretla sa s viacerými predstaviteľmi štátu. Ešte v novembri a decembri vystúpi Radičová s prednáškami na univerzitách vo Francúzsku, Moldavsku a Srbsku. Pre zaneprázdnenosť neuvedie na trh ešte tento rok svoju knihu s reflexiami na slovenskú politickú scénu. Urobí tak až v apríli alebo máji. Predstaviť ju má na pražskom knižnom veľtrhu. Po Novom roku expremiérka odchádza na jeden trimester prednášať na univerzitu do Oxfordu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu