Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SDKÚ a SMK dnes rokovali o spolupráci, stretávať sa chcú pravidelne

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéfovia strán SDKÚ-DS a SMK Pavol Frešo a József Berényi dnes rokovali o prípadnej spolupráci, zhodli sa, že nie naposledy. "Obe strany sa zhodli v tom, že ich stretnutia budú pravidelné," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla SMK. Lídri hovorili o spolupráci ľudových strán, budúcich úlohách, o prezidentských voľbách aj o možnej podpore Freša v prípade jeho opätovnej kandidatúry na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

"Predseda SDKÚ Pavol Frešo je aj vďaka SMK predsedom Bratislavského samosprávneho kraja. Predstavitelia SMK, vychádzajúc z doterajšej dobrej spolupráce, si vedia predstaviť takúto podporu aj v budúcnosti," uvádza sa v stanovisku SMK.

Frešo na stretnutí okrem iného zdôraznil, že roztrieštenosť opozície vytvára ťažkú situáciu v súvislosti s prípravami na voľby do samosprávnych krajov a na voľbu prezidenta SR. Podľa neho by sa opozičné strany mali vo voľbe prezidenta postaviť za jedného spoločného kandidáta.

O dôležitosti spoločného kandidáta hovoril nedávno aj Pál Csáky (SMK), podľa ktorého pravicový kandidát nemá bez SMK šancu na úspech. Pravica by mala podľa neho hľadať kandidáta aj s SMK a mala by ponúknuť takého človeka, ktorý má šancu vyhrať. Ak to neurobí, SMK vraj bude zvažovať vlastného kandidáta.

Berényi Freša informoval o zrode a obsahu dokumentu Základné podmienky prežitia a rozvoja Maďarov na Slovensku. Strany sa zaoberali aj účasťou SMK na spolupráci slovenských ľudových strán. Ľudovú platformu v súčasnosti tvorí SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. SMK už pred časom avizovala, že by chcela byť súčasťou tejto platformy.

"Nakoľko SMK je, popri KDH a SDKÚ-DS, člen Európskej ľudovej strany (EPP), a už viac ako desať rokov zastupuje tie isté záujmy ako ostatné členské strany EPP zo Slovenska, pokladá svoju účasť v ľudovej platforme za samozrejmú," uviedol svojho času Berényi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu