Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SMK si v decembri zvolí nové vedenie, Berényi chce obhájiť svoj post

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Strana maďarskej komunity (SMK) si v sobotu 8. decembra zvolí nové vedenie. O kreslo predsedu zabojuje aktuálny líder József Berényi, zatiaľ nemá protikandidáta.

Do termínu Kongresu, ktorý sa uskutoční v obci Strekov, sa však môžu ešte objaviť ďalšie nominácie. Berényi povedal, že kandidovať sa rozhodol na základe podpory, ktorú cíti z regiónov.

SMK si bude voliť aj šéfa Republikovej rady. Berényi potvrdil, že na tento post sú nominovaní štyria kandidáti. Okrem súčasného predsedu rady Gyulu Bárdosa kandidujú aj exminister školstva László Szigeti, banskobystrický krajský šéf Péter Csúsz a expredseda Pál Csáky. Strana rozhodne aj o nových podpredsedoch, o tieto miesta sa podľa Berényiho uchádzajú známe aj neznáme mená.

Z tých známych spomenul exministra životného prostredia Lászlóa Miklósa, ktorý je jedným z kandidátov na podpredsedu pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. O miesto podpredsedu pre samosprávy má záujem Péter Őry, hospodárske záležitosti by chcel zastrešovať Iván Farkas a o miesto medzi podpredsedami má záujem aj doterajšia podpredsedníčka pre sociálne veci, rodinu a zdravotníctvo Gabriella Németh.

SMK prechádza v poslednom období viacerými zmenami, vrátane názvu. Zo Strany maďarskej koalície je Strana maďarskej komunity a zmeny sa dotkli aj stanov. Ich úprava má okrem iného uľahčiť vstup novým členom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu