Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ťažké časy pre hazardérov: Odvody za herné automaty sa možno zvýšia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Od januára budúceho roka by sa mali zvýšiť odvody pri niektorých hazardných hrách. Zavedú sa takisto niektoré opatrenia, ktoré pomôžu v prevencii a boji proti závislosti od týchto hier.

Vyplýva to z návrhu zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Návrh zákona upravuje sadzby odvodov pre niektoré druhy hazardných hier. Odvody pre stávkové hry okrem dostihových stávok sa zvýšia z 5,5 % na 6 % hernej istiny, pričom pri kurzových stávkach bude odvod po novom 5,5 % namiesto 5 %. Pri hazardných hrách prevádzkovaných prostredníctvom výherných prístrojov by sa mal odvod zvýšiť za kalendárny rok a každý prístroj z 1900 na 2100 eur.

Pri hazardných hrách prevádzkovaných prostredníctvom technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi za každé technické zariadenie by sa mal zvýšiť odvod z 3600 na 3900 eur za rok. Odvod za videohry by mal narásť z 3900 eur za terminál na 4200 eur za rok.

Na herných zariadeniach bude po novom uvedené číslo na špecializované zdravotnícke zariadenie pôsobiace v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby látkových a nelátkových závislostí. Podľa návrhu rezortu financií sa rovnako sprísni možnosť umiestnenia reklamy upozorňujúcej na výšku výhry alebo na možnosť získania výhry. Nebude tak viditeľná z vonkajšej strany budov prípadne priestorov, v ktorých sa prevádzkujú hazardné hry. Ďalším prijatým opatrením v tejto oblasti je sprísnenie ustanovení týkajúcich sa stáleho dozoru v herni tak, aby osoby, ktoré vykonávajú túto činnosť, mali s prevádzkovateľom uzatvorený pracovno-právny vzťah. Zároveň tieto osoby budú musieť byť trvale prítomné v herni.

Vláda takisto stanovila minimálny počet hracích zariadení, aby prevádzkovateľ mohol prevádzkovať herňu. Týmto opatrením sa predpokladá zníženie počtu herní. Zároveň počet zariadení prevádzkovaných mimo herne môže byť v maximálnom počte dve hracie miesta.

"Limitovanie počtu vybraných zariadení v herniach, najmä výherných prístrojov a terminálov videohier, by malo prispieť k poklesu celkového počtu prevádzok v blízkosti zariadení s vyššou kumuláciou mladistvých osôb, ktoré patria medzi ľahko ovplyvniteľné ponukou rýchleho získania peňazí, a tým i zraniteľné z hľadiska reálneho posúdenia možností výhier v hazardných hrách," informovalo MF SR v materiáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu