Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Koniec vykupovania farebných kovov či poklopov, parlament to zatrhol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Vladimír Labát, archív)

BRATISLAVA - Vykupovanie odpadu z farebných kovov alebo iného kovového odpadu, pozostávajúceho z kanalizačných poklopov alebo ich častí a z krytov kanalizačných vpustí, bude od januára absolútne zakázané.

Vyplýva to zo schváleného pozmeňujúceho návrhu Ley Grečkovej (Smer-SD) k novele zákona o odpadoch, ktorú dnes odobrili poslanci NR SR.

V súčasnosti podľa zákona o odpadoch platí, že ten, kto vykonáva zber odpadov, vrátane ich výkupu, je povinný vykupovať odpad z kanalizačných poklopov iba od správcov pozemných komunikácií a podnikateľských subjektov pracujúcich s nimi na zmluvnom základe. Vykupovať ich iným spôsobom je zakázané, za porušenie hrozí pokuta od 7000 do 16.000 eur.

Grečková však upozornila, že v praxi dochádza za účelom zisku ku krádežiam poklopov, a teda k ohrozovaniu života a zdravia ľudí. Súčasnú právnu úpravu preto považuje za nedostatočnú, lebo nezakazuje výkup jednotlivých častí poklopov alebo krytov kanalizačných vpustí. Napomôcť súčasnému stavu má teda absolútny zákaz vykupovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu