Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Víťazoslav Móric prišiel ozbrojený, spomína slovenský priekopník žurnalistiky Hübel

Jozef Hübel
Jozef Hübel

BRATISLAVA - Bývalý predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Víťazoslav Móric prišiel do prvej politickej diskusnej relácie po roku 1989 ozbrojený. V rozhovore to povedal novinár Jozef Hübel, ktorý 21. októbra 1990 túto prvú politickú talk - show s názvom Co týden dal, spolu s Otou Černým moderoval.

"Jeden z prvých, ktorí tam boli, bol určite predseda SNS Víťazoslav Móric. Keď prišiel do Československej televízie, mal pri sebe zbraň. To už bolo vo vypätých časoch, keď bola na Slovensku vojna o jazykový zákon, či bude schválená matičná verzia, alebo tá druhá. Keď sme sa ho pýtali, prečo má zbraň, odpovedal, že má zbrojný pas a dostal nejaké vyhrážky, takže sa bojí o svoj život," vysvetlil Hübel.

Prvé diskusné relácie boli typické pomerne vysokým počtom hostí. "Bol tam Milan Muška, vtedy predstaviteľ Komunistickej strany Slovenska, Ján Čarnogurský a za Čechov Daniel Kroupa, ktorý neskôr založil s Dlouhým stranu, ale vtedy ešte bol za Občanské fórum... Bol tam aj vtedajší šéf českých komunistov, režisér Jiří Svoboda, šéf KDÚ-ČSL, dnes už nebohý Josef Lux, Petr Toman, šéf vyšetrovacej komisie udalostí 17. novembra, tiež Jan Kavan, neskôr český šéf diplomacie, ale aj Milan Šútovec, vtedy vysoký predstaviteľ VPN a tiež Federálneho zhromaždenia," spomína moderátor.

Dodáva, že hostia boli vtedy menej útoční, ako sú v politických diskusiách dnes a debatovali skôr v konštruktívnom duchu. "Hoci Víťazoslav Móric už vtedy ako jeden z mála pomenoval fakt, že na Slovensku sa vyrábajú polotovary a v Čechách je väčšina finálnej výroby. Hneď v prvej relácii to povedal takto nahlas a bolo to celkom sympatické, lebo to bolo tak," poznamenal Hübel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu