Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SNS: Orbán obmedzuje maďarských voličov a zháňa zahraničných

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BRATISLAVA - Maďarský premiér Viktor Orbán (Fidesz) chce volebným zákonom obmedziť voličov žijúcich v Maďarsku a na druhej strane dosiahnuť, aby parlamentné voľby v roku 2014 ovplyvnilo čo najviac Maďarov zo zahraničia.

"Viktor Orbán v roku 2010 vyhral voľby a mal 52 percent. Pozeral som prieskumy, dnes sa hýbe okolo šestnástich. Keď sa človek opije mocou, prichádza zlom vtedy, keď začne strácať podporu, ale stále má politickú moc. Chce prispôsobiť volebný systém a fungovanie štátu tak, aby ju nestratil," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko na margo pripravovaných zmien volebnej legislatívy v Maďarsku.

Fidesz avizoval, že chce zakázať predvolebnú kampaň v súkromných médiách a zároveň zaviesť inštitút registrácie voličov. Tí, ktorí by sa v danom termíne nestihli zaregistrovať, by už vo volebný deň nemohli voliť. "Pochopil (V.Orbán, pozn.), že doma stráca pôdu pod nohami, že potrebuje Maďarov v okolitých krajinách. Som presvedčený, že budúci rok začne obrovský tlak na to, aby získal hlasy v okolitých štátoch. Dobre si to prerátal, a preto rozdáva aj maďarské pasy, že potrebuje voličov žijúcich v Rumunsku, na Slovensku a podobne. Lebo v Maďarsku ich nemá dosť," zdôraznil Danko. Dodal, že zmeny v maďarskej volebnej legislatíve môžu ešte pokračovať, ak budú Fideszu preferencie ďalej klesať.

Podľa Danka je pri takýchto tendenciách absolútne predčasné utužovať hospodárske vzťahy s Maďarskom, ako sa o to usiluje Robert Fico (Smer-SD). "Človek, ktorý nenávidí socialistov a chcel dať zavrieť Gyurcsányho, dnes hovorí ľúbivé slová o Robertovi Ficovi," vyhlásil na adresu Orbána, ktorému v tejto chvíli ide podľa Danka možno viac o to, aby čo najviac posilnil vplyv maďarského MOL-u na správu núdzových ropných rezerv Slovenska, než o rozvoj obojstranne výhodnej spolupráce. "Fico pristupuje k tomuto problému veľmi naivne," vyhlásil dnes Danko. "Čakali sme, že Róbert Fico povie Orbánovi jasné nie," dodal.

"SNS protestuje proti prvkom v orientácii zahraničnej politiky slovenskej vlády, ktoré vo vzťahu k Maďarsku tlačia do zabudnutia také vážne veci, ako sú otázky získavania a udeľovania maďarského občianstva Slovákom, extrateritoriálne účinky maďarskej ústavy, podpora autonómie, provokácie a urážajúce výroky na adresu Slovenska a Slovákov, jednostranné zasahovanie do života občanov na slovenskom juhu maďarskými politickými stranami, potláčanie práv Slovákov na zmiešaných územiach, otázky vodného diela Gabčíkovo a podobne. Nie je dôvod na nadštandardné vzťahy, kým nie sú vyriešené tieto otázky," vyhlásil Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu