Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Glváč navrhuje škrty: Na župných voľbách môžeme ušetriť skoro 2 milióny

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Na župných voľbách by štát mohol ušetriť státisíce eur. A to tak, že o županoch by sa rozhodlo už v prvom kole. Druhé kolo volieb navrhuje zrušiť minister obrany a bratislavský krajský šéf Smeru Martin Glváč.

Na Slovensku volíme županov do ôsmich samosprávnych krajov. V posledných krajských voľbách sa v II. kole rozhodovalo o štyroch županoch.  „ Ak existuje priestor, kde môžeme ušetriť a využiť  peniaze účelnejšie mali by sme tak urobiť. Myslím si, že pri tejto téme by sme mohli nájsť zhodu  s opozíciou,“ uviedol Glváč.  Župné voľby sa uskutočnia v roku 2013. Tie posledné v roku 2009 vyšli štátnu kasu na 8,4 milióna eur. Z toho druhé kolo volieb vyšlo na 1,96 milióna eur.  V každom kraji vyhral kandidát, ktorý získal najvyšší počet hlasov v prvom kole.

Štát musí aj v druhom kole hradiť státisíce na odmeny členov komisií, ktoré musia byť zriadené vo všetkých obciach kraja, kde  sa II. kolo volieb koná. Ďalšie výdavky sú spojené s hlasovacími lístkami, nákladmi na sčítanie hlasov pre Štatistický úrad, či ďalšími peniazmi na organizáciu. O župné voľby je medzi voličmi nízky záujem. V roku 2009  bola priemerná účasť okolo 20 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu