Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico: Slovensko je vnímané ako dôveryhodný partner

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko je v Európskej únii vnímané ako dôveryhodný partner. Dôkazom toho sú podľa premiéra Roberta Fica aj jeho prijatia najvyššími predstaviteľmi Nemecka a Francúzska.

Šéf slovenskej exekutívy rokoval 3. júla v Berlíne s kancelárkou Angelou Merkelovou a vo štvrtok 20. septembra sa v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. "Je to uznanie a dôvera v nás, že to momentálne dobre ťaháme tak, ako sa dá, pretože keď v tak krátkom čase sú dve takéto stretnutia, to naznačuje, že Slovensko je vnímané ako dôveryhodný partner," konštatoval.

Ako Fico poznamenal, s Hollandom majú veľmi blízke názory, pokiaľ ide o podporu hospodárskeho rastu v krajinách európskej dvadsaťsedmičky. Téma Európskej únie a eurozóny má preto dominovať ich diskusii. "SR je ekonomicky významne naviazaná na Francúzsko, preto očakávam veľmi blízke spoločné postoje a predovšetkým deklarovanie toho, že budeme stáť na strane eurozóny a že urobíme všetko pre to, aby euro bolo úspešným projektom. V tomto vidím zmyslel zajtrajšej cesty," priblížil.

Premiéra okrem toho čakajú rokovania so zástupcami spoločností PSA Peugeot a nukleárnym gigantom Areva. Predmetom záujmu Arevy môže byť podľa neho výstavba nového jadrového zdroja v oblasti Jaslovských Bohuníc. Akcionársku dohodu o vzniku spoločného podniku, ktorý ho postaví, podpísala slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) s českým energetickým gigantom ČEZ 29. mája 2009. Do prípadnej dostavby 3. a 4. bloku Mochoviec už Areva vstúpiť nemôže, keďže tá je v réžii talianskeho koncernu Enel.

Počas svojej pracovnej návštevy sa bude zaujímať tiež o situáciu v automobilke PSA Peugeot Citroën. Tá potrebuje vo Francúzsku prepustiť vyše 10.000 pracovníkov a po 20 rokoch zatvoriť v krajine prvý závod, v Aulnay na okraji Paríža. Či niečo podobné hrozí aj na Slovensku, zatiaľ nemá Fico informácie. "Budem sa o to zaujímať," ubezpečil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu