Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žitňanská: Chlapci z baru Bonano sa dnes cítia veľmi dobre

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stratégia ministerstva spravodlivosti (MS) je vychádzať v ústrety záujmom všetkých skupín justičného prostredia, nikoho si nepohnevať, nech je pokoj a ticho. V pléne Národnej rady SR to dnes pripustila poslankyňa a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) v rozprave k návrhu novely zákona o advokácii.

 

"MS má len tri možnosti. Môže pokračovať v reformách predchádzajúcej vlády, môže doniesť vlastný koncept, ako to chce urobiť, ale nerobiť nič. To znamená, že chlapci z baru Bonano sa dnes cítia veľmi, veľmi dobre. To je pre mňa neprijateľné, lebo to nie je cesta, ako zlepšiť fungovanie justičného systému na Slovensku," povedala na margo party v Rajeckých Tepliciach, na ktorej sa zúčastnili viacerí sudcovia a námestník generálnej prokuratúry a podľa Nového Času sa mali zabávať na advokátovi na dôchodku. Ten mal na hlave slúchadlá a v rukách nefunkčný samopal. Práve tak bol vyzbrojený masový vrah z Devínskej Novej Vsi Ľubomír Harman.

"Som presvedčená, že toto prostredie potrebuje zmeny. Zmeny v takomto prostredí vždy znamenajú krik. Ak niečo nefunguje, vždy je skupina ľudí, ktorá má z toho profit. Pokoj a ticho je teda záujem týchto ľudí, ktorí v tom vedia chodiť, ale nie je v záujme občanov," odkázala Žitňanská ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi (nominant Smeru-SD).

"Opozičná politička podľa vlastných slov dokáže chápať, ak nový minister spravodlivosti nezačne súkať justičné zákony hneď na druhý deň po nástupe do funkcie. Rozumiem, že pán minister, ktorý nevedel, že bude ministrom, potrebuje čas. Nemôžem ale akceptovať, ak pol roka po voľbách nepredloží aspoň koncept, ako si predstavuje zlepšiť vymožiteľnosť práva a fungovanie súdov. Problém nie je len rýchlosť konania, ale aj pomery, ktoré vládnu v justícii," upozornila.

Minister Borec reagoval, že bolo prezentovaných dostatok informácií o tom, čo jeho rezort chystá k téme vyššej vymožiteľnosti práva. "Je to zásadná rekodifikácia Občianskeho súdneho poriadku, zásadné zmeny v zákone o exekútoroch, v zákone o notároch, zmena Trestného zákona. Sama viete, že to nejde rýchlo. Naopak, chcem sa opýtať, čo ste pre vymožiteľnosť práva urobili vy? Nesúhlasím s vami v tomto smere," odkázal Žitňanskej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu