Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Frešo: Agenda stredných škôl by mala prejsť na vyššie územné celky

BRATISLAVA - Prvá etapa reformy štátnej správy ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa) ruší 64 špecializovaných štátnych úradov, medzi nimi aj krajské školské úrady.

Úrady, ktoré majú byť zrušené, sú podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša pre občanov veľmi dôležité a štát musí tieto služby zabezpečiť aj po reforme.

Navrhuje preto previesť agendu stredných škôl, najmä krajských školských úradov, kompletne na vyššie územné celky a zároveň bližšie k ľuďom. "Ak si chce štát v špecializovanej správe urobiť poriadok, tak je to správne. Ak by však chcel meniť kompetencie, tak by sme mali debatovať skôr o tom, ako ich presúvať smerom nadol, teda bližšie k ľuďom," poznamenal Frešo.

Podľa návrhu zákona, ktorý schválili poslanci NR SR v auguste, prejdú kompetencie krajských školských úradov, krajských stavebných úradov a územných vojenských správ na obvodné úrady v sídlach krajov. To isté prebehne aj na okresnej úrovni. Prvá etapa reformy štátnej správy by mala podľa ministerstva vnútra výrazne uľahčiť a zefektívniť kontakt občana so štátnymi úradmi. Veľký priestor na úspory, ale aj odbyrokratizovanie celého procesu v tom vidí aj Frešo. "Podľa plánov vlády by po reforme z vyše 1660 štátnych úradov malo zostať v roku 2014 len 137 a z 916 rozpočtových a príspevkových organizácií len 59, ktoré budú centrálne obsluhovať celé Slovensko. Taktiež by sa mali zjednotiť výdavky na jedného úradníka, ktoré sa dnes líšia v každom krajskom meste," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu