Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bratislavský župan Frešo svojim deťom verí: IQ majú vyššie ako ja!

Pavol Frešo sprevádzal Oskara v prvý školský deň. Zobraziť galériu (2)
Pavol Frešo sprevádzal Oskara v prvý školský deň. (Zdroj: archív P. F. )

BRATISLAVA – Bratislavský župan si to vie zariadiť! Kým ostatní rodičia svoje deti v prvý školský deň vyprevádzali pred začiatkom pracovnej doby, Pavol Frešo spojil príjemné s užitočným. V pondelok totiž slávnostne otvoril nový školský rok práve na škole, ktorú navštevujú dve jeho staršie deti.

Pavol Frešo, ktorý je otcom troch detí, si pondelňajší začiatok školského roka užíval naplno. Navštívil totiž Školu pre mimoriadne nadané deti, kde chodí aj jeho najstaršia dcéra Maruška a mladší syn Oskar. Ako pre Topky uviedol Róbert Sedlák z komunikačného odboru Bratislavského samosprávneho kraja, obe deti sa na školu dostali po tom, čo zvládli sériu psychologických testov ešte v škôlke.

Zaujímavé je prianie bratislavského župana, ktorý vyštudoval elektrotechnickú fakultu na Slovenskej technickej univerzite. „Pevne verím, že IQ mojich detí je vyššie ako moje samotné,“ uviedol, pričom pridal vysvetlenie: „Je tomu tak, pretože tí, ktorí prídu po nás, by mali byť lepší a šikovnejší.“

Mladší syn Oskar vyniká v matematike, floorbale a minihádzanej, kde pôsobí ako kapitán družstva.
Zobraziť galériu (2)
Mladší syn Oskar vyniká v matematike, floorbale a minihádzanej, kde pôsobí ako kapitán družstva.  (Zdroj: archív P. F. )


Predseda BSK Frešo sa v pondelok stretol s pedagógmi a priznal dva základné problémy, s ktorými sa školstvo pasuje. "Prvým je odmeňovanie pedagogických zamestnancov, pretože majú malé platy. Niečo málo robíme v rámci župy, ale štát musí prijať systémové riešenie, ktoré zvýši platy učiteľkám a učiteľom,“ povedal. Druhý hlavný problém vidí v tom, že školský rok znova začína bez toho, aby deti mali kompletné sady učebníc. Bez kvalitných učiteľov a kvalitných učebníc podľa Freša vzdelávanie fungovať nebude.

Bratislavský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 58 škôl – 14 gymnázií, 37 stredných odborných škôl, dve konzervatóriá, tri spojené školy a dve jazykové školy. BSK spravuje 43 školských zariadení – 16 školských internátov, 21 školských jedální, jedno školské stredisko záujmovej činnosti, dva školské kluby detí a tri strediská odbornej praxe.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu