Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Miškov: Vláda už vytvorila 14 zákonov, ktoré prihoršia podnikateľom

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica za 4 mesiace prijala alebo pripravila 14 zákonov, ktoré výrazným spôsobom poškodia podnikateľské prostredie na Slovensku. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil podpredseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Juraj Miškov.

"Problém číslo 1 na Slovensku je vysoká nezamestnanosť a nízky prílev priamych zahraničných investícií a s tým spojený nízky vznik nových pracovných miest a zhoršujúce sa podnikateľské prostredie," povedal Miškov. Podľa bývalého ministra práce Jozefa Mihála (SaS) poškodia slovenských podnikateľov najviac zmeny, ktoré prinesie novela zákonníka práce, novela zákona o dani z príjmov a zmeny v odvodoch a sociálnom a zdravotnom poistení. "To sú najväčšie rany istoty, ktoré utrpí podnikateľské prostredie," upozornil Mihál. Ako dodal, po prijatí novely zákonníka práce sa zabrzdí najmä tvorba nových pracovných miest. "Ak tu budú vznikať nove pracovne miesta, tak napríklad v odborárskych centrálach," podotkol Mihál.

Za najväčšie zmeny k horšiemu považuje exminister stratu flexibility, ktorá bola do Zákonníka prace zavedená zhruba pred rokom bývalou vládou. Veľkým problémom pre podnikateľov majú byť takisto zmeny, ktoré sa týkajú pracovného pomeru na dobu určitú, zmeny v pracovnom čase a v normovaní práce. Tieto zmeny majú priniesť silnejšie postavenie odborárom na úkor zamestnávateľov. "Nie majiteľ firmy bude rozhodovať o tom, ako bude firma fungovať, ale odborársky predák, ktorý bude rozhodovať o tom, či firma vyrobí viac alebo menej," skonštatoval Mihál.

Okrem Zákonníka práce kritizovali predstavitelia SaS aj zmeny v obchodnom zákonníku, novelu zákona o bankách, o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a zákon o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach. Negatívne podľa nich zapôsobia aj zmeny v zákone o dani z pridanej hodnoty (DPH) i v zákone o správnych poplatkoch.

Podnikateľské prostredie zhorší aj zákon o sociálnom poistení a zákon o úhrade za služby poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch a zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. "K tomu treba pripočítať aj avizované zákony, ktoré vláda v krátkom čase pravdepodobne schváli, a to je zrušenie rovnej dane a zavedenie hotovostného limitu," dodal Miškov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu