Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Návrh SaS neprešiel, penzie pracujúcich dôchodcov sa častejšie zvyšovať nebudú

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament nepodporil návrh opozičných poslancov Jozefa Mihála a Lucie Nicholsonovej (obaja SaS), aby mohli pracujúci penzisti raz ročne požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie dôchodku.

Pracujúci dôchodcovia tak naďalej budú môcť požiadať o zvýšenie penzie až po tom, ako ukončia svoju pracovnú činnosť. Dôchodok sa preto pracujúcim penzistom zvýši jednorazovo až po zániku dôchodkového poistenia.

Odmietnutý návrh novely zákona tiež upravoval spôsob stanovenia rozhodujúceho obdobia na výpočet nemocenskej dávky. Pri posudzovaní trvania nemocenského poistenia chceli poslanci za SaS vylúčiť z rozhodujúceho obdobia tie obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť nemocenské poistenie a obdobia prerušenia povinného nemocenského poistenia. "Niektorí poistenci sa snažia ustanovenia zákona o sociálnom poistení obísť tak, že sa na 90 dní pred očakávaným vznikom nároku na nemocenskú dávku zamestnali za výrazne vyššiu mzdu ako v predchádzajúcom období, ale následne u nich nastali skutočnosti, keď nie je potrebné platiť poistné na nemocenské poistenie," upozorňuje Mihál s Nicholsonovou.

V takomto prípade totiž nie je potrebné platiť z tejto mzdy vysoké odvody a napriek tomu vznikol nárok na vyššiu dávku z tohto poistenia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu