Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ÚRSO bude môcť kontrolovať regulované firmy, tvrdí Miškov

Juraj Miškov
Juraj Miškov

BRATISLAVA - Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík chce vstupovať do účtovníctva regulovaných subjektov.

Také sú podľa exministra hospodárstva Juraja Miškova motívy zmeny zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorú chce ministerstvo financií nepriamo novelizovať prostredníctvom novely zákona o správe daní. O tej budú poslanci hlasovať v piatok doobeda.

"Hovorím to na základe vlastných skúseností, pán Holjenčík počas môjho pôsobenia na ministerstve naznačoval, že takáto možnosť by mu padla vhod," vyhlásil Miškov v závere tretieho rokovacieho dňa 27. schôdze Národnej rady SR.

Podľa nového ustanovenia by mohol úrad vykonávať "zisťovanie vyrovnania finančných záväzkov regulovaných subjektov voči štátu na účely cenovej regulácie, vecnej regulácie a splnenia podmienok podpory podľa osobitného predpisu." Podľa Miškova tak bude môcť úrad vstupovať do účtovníctva regulovaných firiem a kontrolovať, či majú tieto subjekty splnené napríklad svoje daňové či odvodové povinnosti.

"Návrh zákona neuvádza, akým spôsobom bude táto kontrola zo strany úradu vykonávaná, ktorí zamestnanci úradu budú na túto činnosť oprávnení, aký má byť procesný postup pri výkone tejto kontroly, ako je možné naložiť s výsledkami kontroly, odvolať sa voči nim, vykonať nápravu, v akej lehote, ktorý štátny orgán skontroluje vykonanie nápravy a tak ďalej," skonštatoval Miškov.

Nepriamu novelu zákona preto považuje za pokus o vpašovanie ustanovenia, podľa ktorého sa úrad bude môcť dostať do dokladov regulovaných firiem, do ktorých by za iných okolností prístup nemal.

"To, čo má podľa predloženého návrhu novely úrad kontrolovať, totiž patrí do pôsobnosti úplne iných orgánov a je to zásadne iná pôsobnosť, než na výkon ktorých bol úrad zriadený. Takáto pôsobnosť mu nepatrí a patriť nemá. Čakal som po prvom čítaní, že možno cez výbory bude nepriama novela zákona vypustená, no nestalo sa tak," skonštatoval exminister Miškov, ktorý preto navrhuje tento bod z novely zákona o správe daní vypustiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu