Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaplovič chce študentské pôžičky bez zákonného stropu

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) plánuje presadiť, aby študentské pôžičky nemali v zákone stanovenú maximálnu výšku. V súčasnosti študent môže požiadať najviac o 1328 eur na akademický rok.

Rezort školstva zmeny navrhuje v zákone o Fonde na podporu vzdelávania, ktorý poslal v utorok (21.8.) na pripomienkovanie. Nový fond má spojiť súčasný Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov.

"Návrh zákona umožňuje fondu prispôsobovať výšku pôžičiek podľa aktuálneho záujmu študentov a vývoja na trhu," povedal hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Podľa návrhu to bude mať význam napríklad pri zabezpečení školného v zahraničí. Ak zákon prejde, o študentskú pôžičku budú môcť požiadať nielen študenti prvého a druhého stupňa štúdia, ale aj doktorandi, vysokoškolskí učitelia, výskumní a umeleckí pracovníci vysokých škôl.

Možnosť získať výhodnú pôžičku z fondu už nebudú mať len začínajúci učitelia, ale aj ostatní pedagogickí zamestnanci. Učitelia si budú môcť požičať maximálne 30.000 eur. V súčasnosti je maximálna výška pôžičky pre pedagógov 8298,50 eura.

V novom zákone sa upravujú aj podmienky splatnosti pôžičiek. Kým doteraz mohli študenti pôžičku bezúročne splácať už počas štúdia, podľa návrhu začína lehota jej splatnosti plynúť po šiestich mesiacoch od skončenia bakalárskeho stupňa a po dvoch mesiacoch od riadneho skončenia druhého stupňa, prerušenia školy alebo iného skončenia štúdia.

Splácať budú študenti aj po prípadnom schválení zákona tak ako doteraz - s trojpercentným úrokom. Keďže nový zákon má umožniť vyššie študentské pôžičky, v odôvodnených prípadoch môže byť lehota splatnosti predĺžená až na 20 rokov. Štandardná splatnosť pôžičky sa však navrhuje na desať rokov. Učitelia môžu splácať najviac 15 rokov, v odôvodnených prípadoch môže fond takisto rozhodnúť o predĺžení lehoty na 20 rokov.

Návrh zákona má umožniť členom rady fondu a dozornej rady dostávať za svoju činnosť odmeny. Za každý rok činnosti v rade fondu a v dozornej rade by tak členovia mohli dostať ročnú odmenu do výšky priemernej mesačnej mzdy v slovenskom hospodárstve. Funkcie členov orgánov fondu sú v súčasnosti čestné, na jeseň minulého roka však noví členovia orgánov zistili, že bývalé vedenie fondu si vyplácalo vysoké odmeny. Medzi týmito členmi orgánov fondu boli aj úradníci ministerstva. Ak návrh zákona schváli vláda, parlament a podpíše prezident SR, platiť by mal od 1. januára 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu