Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odoberanie titulov bude riešiť novela trestného zákona, tvrdí Čaplovič

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odobratie podvodne získaného akademického titulu by mala upraviť novela trestného zákona. Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) už podľa vlastných slov hovoril s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom (nominant Smeru-SD) o tom, aby bol titul získaný podvodom trestným činom.

"Je už dohodnuté, že to pôjde do novely trestného zákona na ministerstve spravodlivosti," uviedol minister v rozhovore. V akom prípade bude možné titul odobrať, Čaplovič nespresnil. "Musím to konzultovať s právnikmi, odborníkmi. Základná filozofia je, že titul bude možné odobrať, keď sa nájdu vážne pochybenia, ktoré boli zavinené, čo sa týka kvality vzdelávania, kvality výstupu, teda a aj podvodu," povedal minister s tým, že o odobratí titulu by nemala rozhodovať škola, ale súd.
      
Novela trestného zákona nemá podľa neho riešiť len odoberanie titulov. Kedy by mohla byť na svete, podľa Čaploviča závisí od ministra spravodlivosti. "Pevne verím, že by mohla uzrieť svetlo sveta v prvom polroku budúceho roka. Ale to je moje želanie, a to želanie závisí aj od ministerstva spravodlivosti, ako sa tohto problému zhostí," doplnil. Na túto novelu trestného zákona by sa totiž rezort chcel odvolávať už v novom vysokoškolskom zákone, ktorý chce pripraviť na budúci rok. Rezort spravodlivosti reagoval, že minister Borec je s Čaplovičom ochotný o tejto téme rokovať. "Cieľom ministerstva spravodlivosti je však namiesto série drobných noviel pripraviť jednu komplexnú a systematickú novelu trestného zákona. Ministerstvo spravodlivosti ale vidí priestor na rôzne podnety v rámci príprav zmien z rôznych rezortov," povedala hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková.
      
Vyvodiť sankcie voči škole, ktorá sporný titul udelila, by mala podľa Čaploviča Akreditačná komisia tak, že by daná škola stratila oprávnenie udeľovať tituly PhD., robiť docentúry či profesúry. "Či sa to niekomu páči alebo nie, istým spoluúčastníkom procesu je aj osoba, ktorá titul neoprávnene získala a niekedy by som zdvihol varovný prst pre tých, ktorí jej boli školiteľom a majú niesť spoluzodpovednosť, a aj oponentom," doplnil minister.
      
Šéf Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško súhlasí s tým, aby o odobratí titulu rozhodol súd. "Ja si myslím, že je to jediný spôsob, pretože kto ten titul vydal? Vydala ho univerzita. A ona zrazu zistí, že sa pomýlila. Zoberie ho? Musí to robiť niekto iný. Tá tretia osoba bude asi súd," reagoval. Predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Katarína Stoláriková uviedla, že hodnotí pozitívne akýkoľvek krok, ktorý povedie k riešeniu situácie.
      
Akreditačná komisia momentálne prešetruje titul PhD. lídra KDH Jána Figeľa. V súvislosti s tým sa má Čaplovič čoskoro stretnúť s predsedom AK Ľuborom Fišerom. Denník Sme začiatkom augusta informoval, že Figeľovi k titulu PhD. dopomohla funkcia eurokomisára. Šéf KDH pred piatimi rokmi obhájil titul vo vedeckom odbore sociálna práca, ktorému sa podľa Sme profesijne nevenoval. Sociálnu prácu nerozoberal ani v dizertačnej práci. Titul získal za knihu o integrácii Slovenska do Európskej únie. Komisia nedávno prešetrovala aj bakalársky titul ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), dospela k tomu, že je v poriadku. Minister mal podľa medializovaných informácií vyštudovať za doktora práv vďaka spornému bakalárskemu diplomu z 19. januára 2002. Získal ho totiž len päť mesiacov predtým, ako vtedajší rektor univerzity Milan Murgaš vyhlásil, že ide o neakreditovaný študijný odbor, ktorý sa nemôže ukončiť titulom bakalár.
      
Odoberanie titulov chcel prostredníctvom novely vysokoškolského zákona presadiť už exminister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Pre pád vlády však novela nestihla prejsť. S vtedajšou ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS) tiež riešil možnosť, či by podvod s titulom mohol byť za istých okolností trestným činom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu