Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Paška nechcel rušiť niť Kaníkových myšlienok, vyvolal hádku

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Hádkou medzi opozičnými poslancami a predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD) sa ukončil prvý deň 6. schôdze národnej rady.

Poslanci sa v úvode schôdze ráno dohodli, že budú rokovať do 16:00. Keď okolo 13:30 líder SaS Richard Sulík navrhoval aspoň 20-minútovú prestávku, keďže prednášajúci majú ľudské potreby, Smer-SD jeho návrh zamietol s tým, že dohoda bola jasná, rokuje sa bez prestávky do 16:00.

Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník bol posledným písomne prihláseným do rozpravy a o 16:00 stále rozprával za rečníckym pultom. Paška namiesto prerušenia schôdze navrhol procedurálny návrh, aby sa pokračovalo v rokovaní ďalej s tým, že "by bola škoda, keby sa pánovi Kaníkovi cez víkend pretrhla niť myšlienok". Dal hlasovať, aby parlament rokoval dovtedy, kým bude Kaník vystupovať. Vyvolal tým búrku nevôle opozičných poslancov, ktorí namietali na dohodu rokovať do 16:00. Ak by po Kaníkovom vystúpení Paška uzavrel písomnú rozpravu a vyzval poslancov na prihlásenie sa do rozpravy ústne, hrozilo by, že opoziční poslanci, ktorí nepočítali s rokovaním po 16:00, nemali šancu prihlásiť sa do diskusie. Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková nakoniec vysvetlila, že keď Kaník skončí, preruší schôdzu a faktické poznámky a prihlasovanie sa do rozpravy ústne sa absolvuje až v pondelok, čo po ukončení Kaníkovho vystúpenia aj urobila.

Je tiež otázne, či Paškov návrh na predĺženie rokovania o príspevok pána Kaníka bol procedurálne čistý. V minulosti, keď pri prerokovávaní návrhu štátneho rozpočtu žiadal o možnosť vystupovať v diskusii po 19:00 vtedajší opozičný poslanec Smeru-SD Ján Počiatek, vtedajší šéf parlamentu Sulík mu chcel vyhovieť a dal o tom hlasovať. Podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský ho pritom upozornil, že rokovací poriadok pozná iba formuláciu, že sa bude rokovať aj po 19:00 a nie do skončenia vystúpenia konkrétneho poslanca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu