Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pollák: Za sociálnu izoláciu Rómov môžu aj opatrenia z minulosti

Miroslav Pollák
Miroslav Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za sociálnu izoláciu Rómov sú zodpovedné aj nevhodne zvolené opatrenia na ich začlenenie z minulosti. Vyhlásil to splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák pri príležitosti 68. výročia rómskeho holokaustu.

Pamätný deň rómskeho holokaustu pripomína podľa neho nezmyselnosť vyčleňovania ľudí na základe rasy, etnika, národnosti, pohlavia alebo sexuálnej orientácie. Zároveň uvádza, že o rómskom holokauste sa na Slovensku dlhodobo nevedelo.

Za efektívne riešenia znižujúce napätie v spolunažívaní medzi majoritou a rómskou menšinou považuje tie, ktoré zlúčia princípy partnerstva, zákonnosti a zodpovednosti v súlade s ľudskými právami. Vo svojom vyjadrení podporil také sociálne intervencie, ktoré prispejú k začleneniu Rómov a nezaťažia pritom štátny rozpočet. Ako príklad vyzdvihol vôľu a vnútornú silu tých, ktorí pracujú v marginalizovaných komunitách, a nie je im ľahostajné nízke sociálno-ekonomické postavenie obyvateľov osád. Ocenil tiež Rómov, ktorí sa "svojimi vlastnými silami dokázali vyčleniť zo svojej nezávideniahodnej situácie".

Pred 68 rokmi sa v koncentračnom tábore Osvienčim odohrala jedna z mnohých tragédií európskej spoločnosti. Druhý augustový deň je vyhlásený za Pamätný deň rómskeho holokaustu. Obetí z radov Rómov bolo počas 2. svetovej vojny niekoľko desiatok tisíc. V auguste 1944 umrelo v nemeckom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz na území okupovaného Poľska 2 900 rómskych mužov, žien a detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu