Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pollák: Splnomocnenec je len čerešničkou na torte, ja chcem zmeny

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pozíciu splnomocnenca pre rómske komunity považuje poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Peter Pollák a jeden z dlhšie diskutovaných kandidátov na tento post iba za čerešničku na torte, oveľa dôležitejšie je pre neho dohodnúť s vládnou stranou Smer-SD, čo sa v tomto volebnom období reálne urobí s rómskou problematikou.

"Samotný splnomocnenec je len figúrka, ktorá je bez kompetencií a reálnej sily... Politici môžu meniť systém. Aktivisti ani splnomocnenec ho neposunú dopredu. To riešenie majú v rukách len politici," uviedol dnes Pollák. Pripomenul, že za desať rokov sa vo funkcii vystriedalo viacero splnomocnencov, ani jeden s rómskou problematikou nepohol dopredu. "Išiel som do politiky preto, aby sa v rómskej problematike urobilo niečo, čo by pocítilo celé Slovensko," poznamenal

Za priority označil reštriktívne aj rozvojové opatrenia, ktoré zabezpečia reálnu zmenu. Malo by ísť o súbor 40 až 50 presne definovaných opatrení so stanovenými termínmi plnenia, za ktoré by zodpovedali konkrétne osoby. Dopady niektorých z nich sa podľa Polláka pozitívne prejavia v horizonte dvoch až troch rokov, ďalšie výsledky prídu o päť až sedem rokov.

"Možno začneme aj s reformou sociálneho systému, ktorý umožňuje využívať sociálny systém, ktorý nastavili a vytvorili politici, nie Rómovia. Rómovia využívajú to, aké chyby napáchali politici. My sa budeme snažiť tento systém napraviť tak, aby nebolo možné využívať tento systém. Aby bol motivačný pre ľudí, ktorí chcú pracovať, aby sa neoplatilo byť ľuďom na sociálnych dávkach, ale aby sa všetci snažili pracovať," naznačil poslanec za OĽaNO.

Za podstatné považuje, aby ľudia mali kde pracovať. Inak by sa mohol ponímať systém aktivačných prác. "Aby aj na aktivačné práce chodili ľudia za odmenu, aby mali na to nárok len tí ľudia, ktorí nepáchajú priestupky, starajú sa o rodiny a o deti, jednoducho sa slušne správajú. Viac benefitov musí byť pre slušných ako pre tých ostatných. Problémoví ľudia na Slovensku musia mať problém," konštatoval. Znižovať sociálne dávky nie je jeho zámerom, upozornil však, že sa dajú vyplácať aj v inej ako peňažnej forme.

V histórii všetkých slovenských parlamentov podľa neho nebola väčšia politická vôľa riešiť rómsku problematiku ako teraz. "Väčšia príležitosť tu doteraz nebola a ja verím, že tú väčšiu príležitosť zužitkujeme a podarí sa nám naštartovať to riešenie. Nehovorím, že to vyriešime, ale konečne nastúpime na tú správnu cestu," poznamenal. Verí, že dostatočná politická podpora pre rómsku otázku bude aj zo strany vládneho Smeru-SD. "To nie je preto, že si to Rómovia zaslúžia, ale Slovensko si zaslúži, aby táto téma neotravovala ľudí. A aj keby som v budúcnosti nebol v politike, som ochotný urobiť kroky, ktoré sú nevyhnutné pre Slovensko," uzavrel Pollák.

Hovorkyňa Smeru-SD Monika Počátková a šéf tlačového odboru úradu vlády Erik Tomáš zatiaľ nepotvrdili slová lídra OĽaNO Igora Matoviča, podľa ktorého Smer-SD ponúkol post splnomocnenca pre rómske komunity ich hnutiu. "Obsadenie postu splnomocnenca vlády pre rómske komunity je stále otvorenou otázkou, definitívne rozhodnutie zatiaľ nepadlo," konštatovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu