Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Smer o šéfovi RTVS hlasoval podľa svojho svedomia, tvrdí Jarjabek

Václav Mika, nový generálny riaditeľ RTVS
Václav Mika, nový generálny riaditeľ RTVS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD hlasoval v dnešnej parlamentnej voľbe nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bez straníckej direktívy, tvrdí to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Fakt, že medializovaný ďalší favorit na šéfa RTVS Jaroslav Rezník získal dva hlasy a o jeden hlas viac ako Rezník dostal kandidát Iľja Ruppeldt ,zhodnotil Jarjabek slovami - "na tom je vidieť, že aj Smer volil podľa svojho vedomia a svedomia. Neprišiel skutočne žiadny sekernícky príkaz, tak ako to často bolo proklamované - voľte tohto, alebo tohto, alebo tohto". Na sedení poslaneckého klubu strany Smer-SD sa "čosi povedalo, isté argumenty, protiargumenty a vznikol z toho takýto výsledok", povedal ďalej Jarjabek. "Pán generálny riaditeľ rozhlasu a televízie je zvolený, treba mu zagratulovať," konštatoval ďalej.

Predseda parlamentného mediálneho výboru zatiaľ nevie, ako rozhodne predseda NR SR Pavol Paška o odovzdaní menovacieho dekrétu novému generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi. Sú dve možnosti - buď Mikovi odovzdá menovací dekrét predseda parlamentu Paška, alebo predseda mediálneho výboru Jarjabek.

Novým generálnym riaditeľom RTVS sa stal po dnešnom tajnom hlasovaní parlamentu Václav Mika. Exriaditeľ televízie Markíza a rádia Expres získal podporu 74 z 95 prítomných poslancov. Na voľbe sa zúčastnili zákonodarcovia za Smer-SD a poslanci klubu OĽaNO. Štyri opozičné strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd ju bojkotovali, podľa nich ide o politickú frašku.

Mikov hlavný medializovaný protikandidát Jaroslav Rezník získal od poslancov dva hlasy. O jeden hlas viac ako Rezník - tri hlasy, dostal vo voľbe kandidát Iľja Ruppeldt. Jeden hlas dali poslanci Pavlovi Jaczovi. Z 95 odovzdaných hlasov poslancov bolo platných 87. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu