Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zmenu Matovičovcov chcú aj niektorí neúspešní kandidáti vo voľbách

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V rámci poslaneckého klubu OĽaNO aj mimo neho zaznievajú hlasy v prospech zmeny hnutia smerom k tradičnej politickej strane. Priznáva to aj líder hnutia Igor Matovič, podľa ktorého sú však takéto názory skôr v menšine.

Dôvodom nastolenia tejto otázky sú aj blížiace sa komunálne voľby, ktoré sa uskutočnia v roku 2014. Matovičovci preto plánujú o tejto otázke hovoriť už v priebehu najbližších dní, aby do konca augusta zodpovedali otázku, či sa hnutie nejakým spôsobom zmení.

"Existujú také hlasy, hoci teda ojedinelé, ktoré hovoria o tom, že by sme sa mali zmeniť na klasickú politickú stranu so všetkým, čo k tomu patrí. Lenže ja keď vidím politické strany, tak vidím iba všetko negatívne, čo k tomu patrí a nevidím žiadny prínos toho, aby sme sa zmenili," povedal minulý týždeň predseda OĽaNO Matovič. Chce preto urobiť všetko pre to, aby hnutie ostalo iba zoskupením nezávislých osobností.

Obyčajní nehovoria, kto konkrétne zmenu presadzuje. Podľa poslanca Petra Polláka (OĽaNO) však ide aj o ľudí, ktorí nie sú v parlamente a na kandidátke hnutia sa uchádzali o podporu v parlamentných voľbách.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič hovorí o troch variantoch možného postupu. Okrem ponechania súčasného stavu a transformácie na stranu prichádza do úvahy aj kompromisné riešenie. V takom prípade by hnutie malo akýchsi koordinátorov v každom zo 79 okresov Slovenska, ktorí by boli schopní koordinovať činnosť hnutia pri regionálnych a lokálnych voľbách.

Poslanec Alojz Hlina (OĽaNO) prirovnáva v súčasnosti hnutie k rovnici s mnohými neznámymi, ktoré museli byť postupne v procese dosádzané. "Musíme si ujasniť nejaké veci strategického významu," poznamenal. Ktoré otázky by sa mali nastoliť, však už nespresnil. Podľa spravodajskej televízie TA3 Hlina nevylučuje ani odchod z hnutia.

"Neviem, že by to stálo na hrane odchodu," komentoval Viskupič. Hnutie OĽaNO má v súčasnosti v parlamente 16 poslancov, členmi hnutia sú len štyria z nich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu