Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

OĽaNO navrhujú, aby ľudia mohli získať späť štátne občianstvo

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Poslanci za OĽaNO chcú odstrániť problémy, ktoré spôsobila novela zákona o štátnom občianstve prijatá na sklonku prvej vlády Roberta Fica.

Igor Matovič, Erika Jurinová, Martin Fecko a Jozef Viskupič do parlamentu predložili návrh, ktorý umožňuje získať späť štátne občianstvo Slovenskej republiky tým občanom, ktorí napriek existujúcim reálnym väzbám na iný štát slovenské občianstvo stratili ako dôsledok nadobudnutia štátneho občianstva iného štátu od 17. júla 2010 do 31. októbra 2012.

"Bez splnenia podmienok možno udeliť štátne občianstvo SR žiadateľovi, ktorý stratil štátne občianstvo SR nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva od 17. júla 2010 do 31. októbra 2012, ak žiadateľ nadobudol cudzie štátne občianstvo štátu, v ktorom mal povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt najmenej 12 mesiacov bezprostredne predchádzajúcich nadobudnutiu cudzieho štátneho občianstva," uvádza právna norma. Zároveň umožní občanom získať cudziu štátnu príslušnosť bez toho, aby prišli o slovenský pas.

"K strate štátneho občianstva nedôjde ani vtedy, ak štátny občan SR nadobudol cudzie štátne občianstvo štátu, v ktorom mal povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt najmenej 12 mesiacov bezprostredne predchádzajúcich nadobudnutiu cudzieho štátneho občianstva," konštatuje novela zákona o štátnom občianstve vypracovaná obyčajnými ľuďmi. Návrh tiež rieši odpustenie platenia správnych poplatkov pri opätovnom získaní štátneho občianstva Slovenskej republiky osobami, ktoré stratili občianstvo Slovenskej republiky od 17. júla 2010 do 31. októbra 2012.

Diskusiu o právnom režime akceptácie dvojakého občianstva vyvolalo prijatie zákona o štátnom občianstve, ktorý presadil v prvom polroku 2010 maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa tohto zákona môže o maďarské občianstvo požiadať ktokoľvek, kto má predkov z Maďarska či Uhorska a ovláda maďarčinu. Tieto podmienky sa vzťahujú na väčšinu príslušníkov maďarskej menšiny žijúcich na Slovensku. Vláda Roberta Fica vtedy zareagovala tak, že prijatie cudzieho občianstva podmienila stratou slovenského. Kabinet Ivety Radičovej mal ambíciu zmeniť Ficov zákon, čo sa mu ale nepodarilo.

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka sa pred mesiacom vyjadrilo, že pripravuje novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá umožní občanom získať cudziu štátnu príslušnosť bez toho, aby prišli o slovenský pas. Týkalo by sa to ľudí, ktorí v cudzine istý čas žili. Ľuďom, ktorí získajú občianstvo bez väzieb na cudzí štát, teda napríklad podľa platného znenia maďarského zákona, bude naďalej hroziť strata občianstva. Obdobné znenie Smer-SD niekoľkokrát presadzoval aj v minulom období z opozičných lavíc, vtedajšia pravicová štvorkoalícia ale takéto riešenie vždy zamietla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu