Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pochod pred Ústavný súd SR má podporiť dvojaké občianstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Pochod pred budovu Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach organizujú na 1. septembra členovia pracovnej skupiny za znovuzavedenie dvojakého občianstva. Podľa organizátorov by ÚS "nemal meškať s vyslovením protiústavnosti novely zákona o štátnom občianstve".

Odporcovia novely prijatej v roku 2010 poukazujú na to, že na jej základe prišlo o štátne občianstvo SR doposiaľ takmer 300 občanov, z toho viacerí proti svojej vôli. Argumentujú pritom, že základné ustanovenia ústavy jasne konštatujú, že "nikomu nemožno odňať štátne občianstvo SR proti jeho vôli".

Sprievod sa začne na Deň Ústavy SR o 14.30 h spred Dómu svätej Alžbety a cez Hlavnú ulicu povedie k budove Ústavného súdu. O 15.00 h sa tam začne "tiché, dôstojné zhromaždenie". Organizátori vyzývajú účastníkov, aby si nepriniesli so sebou vlajky, logá alebo transparenty politických strán a organizácií a neboli v uniforme. Informoval člen pracovnej skupiny za znovuzavedenie dvojakého občianstva László Gubík.

Podľa zákona občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo dňom, ktorým dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo. Kabinet premiéra Roberta Fica ním v máji 2010 reagoval na maďarský zákon, ktorý zjednodušil udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu