Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Môžete iba ticho závidieť: Väčšine štátnych zamestnancov už padla!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štátnym zamestnancom by mohol teraz závidieť každý! Horúčavy pre niektorých pracujúcich na ministerstvách znamenajú skoršie odchody z práce. V starých budovách by ste totiž klimatizáciu hľadali zbytočne a teploty sa tam šplhajú nad 30°C!

Leto je v plnom prúde, horúčavy stúpajú nad 30°C! Zamestnanci štátnej správy si môžu teplo veselo užívať. Na ministerstvách im totiž pracovná doba končí okolo obeda. Budovy sú vraj staré a neklimatizované a v dusnom prostredí sa pracovať nedá. Po splnení povinností môže teda väčšina štátnych zamestnancov odísť domov.

Najlepšie sa majú zamestnanci ministerstva financií. Keďže vo väčšine kancelárií nie je klimatizácia, pracovníci môžu odísť o 13:00. „Na základe oznamu vedúceho služobného úradu môžu zamestnanci ministerstva financií v mimoriadne teplý deň skončiť prácu už o 13:00,“ povedal nám hovorca rezortu Radko Kuruc. Štátni zamestnanci z ministerstva hospodárstva môžu z práce odísť tiež skôr. „Keďže budova MH SR je konštrukčne nevyhovujúca na kompletnú montáž klimatizačnej techniky, je dovolené, po splnení si svojich neodkladných pracovných povinností opustiť pracovisko o 13,30,“ tvrdí hovorca Stanislav Jurikovič. Podľa našich informácií je práve v tejto budove najteplejšie, pričom teploty dosahujú aj 38°C.

Na ministerstve dopravy končí pracovná doba o 14:00. „V mimoriadne teplý deň (teplota vonkajšieho vzduchu presahuje 30°C) skončí pracovná zmena na pracoviskách, v ktorých nie je zabezpečená klimatizácia, o 14:00,“ povedal nám hovorca ministerstva Martin Kóňa. Aj zamestnanci ministerstva životného prostredia končia skôr. „Tí zamestnanci, ktorých kancelárie nie sú vybavené klimatizačnými jednotkami. Tí mohli pracovisko opustiť po 14:00,“ napísal nám v stanovisku hovorca Maroš Stano.

Pracovníci ministerstva vnútra majú tiež upravenú pracovnú dobu a dokonca viac prestávok. „Počas dní, keď teplota v tieni prekročí 30 stupňov, nadriadení na pracoviskách, kde nie je možné zabezpečiť dodržiavanie prípustných mikroklimatických podmienok, upravia zamestnancom pracovný čas - ak to dovoľuje plnenie služobných úloh,“ povedala nám Natália Hattalová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Aj keď majú na ministerstve školstva majú kancelárie vybavené ventilátormi a klimatizáciou, pracovníkom upravili pracovný čas. „Prijaté zmeny ustanovujú skoršiu možnú voľbu začiatku pracovného času, a to v čase od 6:00 do 8:30 a konca pracovného času  od 13:00 do 18:00. Základný pracovný čas je od 8:30 do 13:00,“ zaslal nám v stanovisku hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Horšie sú na tom zamestnanci z rezortov obrany, spravodlivosti a pôdohospodárstva. Ministerstvo obrany funguje v bežnom pracovnom režime ako počas celého roka. Zamestnanci majú v kanceláriách k dispozícii ventilátory,“ povedal hovorca Milan Vanga. Na ministerstve spravodlivosti majú pracovný čas skrátený len o dve hodiny. „Zamestnanec má v mimoriadne teplom dni povinnosť byť k dispozícii zamestnávateľovi  a vykonávať prácu v súlade s pracovnou zmluvou a pracovnou náplňou v rozsahu 6 hodín,“ povedala nám hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková.Ani ministerstvo pôdohospodárstva nedalo zamestnancom žiadne mimoriadne voľno. „V súvislosti s mimoriadne teplými dňami na našom ministerstve je uplatňovaná jediná výhoda – prideľovanie minerálnych vôd,“ povedal nám hovorkyňa Magda Tóth Želeňáková.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu