Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko bojuje s kolapsami: V detskej ambulancii sme namerali 30,2 stupňa!

Teplomer v ambulancii ukázal vyše 30 stupňov. Zobraziť galériu (21)
Teplomer v ambulancii ukázal vyše 30 stupňov. (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA - Vysoké teploty, ktoré sužujú Slovensko od minulého týždňa, neustúpia ani dnes. Práve naopak. Horúčavy sa podľa meteorológov šplhajú na 33 až 36 stupňov, čo je dôvodom kolapsových stavov a výjazdov záchraniek. Nám sa paradoxne v priestoroch jednej z detských ambulancií na bratislavskej poliklinike na Kramároch, kde sa majú lekári starať o zdravie tých najmenších, podarilo namerať dokonca 30,2 stupňa.

Teplota v čakárni sa blíži k 30-tke.
Zobraziť galériu (21)
Teplota v čakárni sa blíži k 30-tke.  (Zdroj: Vladimír Labát)

Teploty v Bratislave
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Horúce počasie potrápilo obyvateľov Slovenska aj včera. "Počas utorka sme vyslali záchranárov ku kolapsom z dôvodu tepla na celom Slovensku až 124 krát. Najviac kolapsov – 21, bolo v Bratislavskom kraji, najmenej - 9, v Trnavskom kraji. Do nemocnice po prvotnom ošetrení bolo prevezených 70 ľudí. Žien bolo 72, mužov 46 a detí do 18 rokov bolo 8," uviedol hovorca OS ZZS Boris Chmel.

Primár a internista jedného z bratislavských medicínskych centier Igor Vozár upozorňuje, že v týchto dňoch nie je vhodné sa dlhšie zdržiavať na priamom slnku. Záhradkári by mali úrodu polievať až po západe slnka. Ak sa teplota vzduchu blíži teplote tela, športovci by si počas dňa mali odpustiť korčuľovanie či bicyklovanie. Vzhľadom na vysokú intenzitu slnečného žiarenia a ozónu lekár v týchto extrémne horúcich dňoch neodporúča ani opaľovanie, pretože hrozí zvýšené riziko vzniku rakoviny kože, predovšetkým pri ľuďoch, ktorých koža je po zime biela a neopálená.

V jednej z bratislavských fontán sa osviežila aj moderátorka TV Ružinov.
Zobraziť galériu (21)
V jednej z bratislavských fontán sa osviežila aj moderátorka TV Ružinov.  (Zdroj: Vladimír Labát)

Teploty v Bratislave
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

Pitný režim a cisterna v Bratislave

Dôležitý aj dostatočný prísun tekutín. Organizmu pomôžu minerálky so zvýšeným obsahom solí, ktoré možno striedať s obyčajnou vodou z vodovodu. Vodu si môžeme ochutiť citrónom, limetkou. Vyhýbať by sme sa však mali alkoholu a pohár osviežujúceho piva si dopriať až po západe slnka. Dospelý človek, ktorý sa počas horúčav zdržiava v neklimatizovaných priestoroch alebo vonku, by mal vypiť aspoň štyri litre tekutín a ak je celý deň v klimatizovaných priestoroch, tak aspoň tri litre tekutín denne.

Teplo bolo aj detičkám, tie musia tiež dodržiavať pitný režim.
Zobraziť galériu (21)
Teplo bolo aj detičkám, tie musia tiež dodržiavať pitný režim.  (Zdroj: Vladimír Labát)

Turisti privítali možnosť schladiť sa aspoň vo fontáne.
Zobraziť galériu (21)
Turisti privítali možnosť schladiť sa aspoň vo fontáne.  (Zdroj: Vladimír Labát)

Na Hlavnom námestí v Bratislave pristavili aj prvú cisternu s pitnou vodou. Je v nej približne 1000 litrov vody a napiť sa z nej môže každý, kto ide okolo. Ak budú vysoké teploty, na námestí by mala stáť počas letnej sezóny každý deň najneskôr o 11.00 h. Fungovať bude až do neskorých popoludňajších hodín. "Hlavne v tie dni, kedy pôjdu teploty k tropickým hodnotám a kedy pohár vody padne veľmi vhod," povedal pre hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Takýmto spôsobom chce samospráva spríjemniť pobyt Bratislavčanov v centre mesta a zároveň chce, aby ľudia dodržiavali pitný režim.

Na Hlavnom námestí v Bratislave sa dá osviežiť vodou z cisterny.
Zobraziť galériu (21)
Na Hlavnom námestí v Bratislave sa dá osviežiť vodou z cisterny.  (Zdroj: Vladimír Labát)

Bratislavčania a návštevníci mesta si takúto vymoženosť pochvaľujú.
Zobraziť galériu (21)
Bratislavčania a návštevníci mesta si takúto vymoženosť pochvaľujú.  (Zdroj: Vladimír Labát)

 

Zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave vyhlásilo pre pretrvávajúce vysoké teploty od dnes až do odvolania zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov v územnom obvode okresu Trnava.

V čase zvýšeného nebezpečenstva sú občania povinní dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Fyzické osoby majú zakázané najmä fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, no aj vyvolať bezdôvodne požiarny poplach, privolať bezdôvodne hasičskú jednotku alebo zneužiť linku tiesňového volania.

Polícia to má v teple tiež ťažké

Pre extrémne teplo, ktoré v týchto dňoch trápi Slovensko, môžu policajti pracovať kratšie. Hliadok v teréne sa ale táto možnosť netýka. Informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Ak je vonku v tieni viac ako 30 °C, je možné na niektorých pracoviskách polície upraviť pracovný čas. Avšak "počet hodín, o ktoré bol čas služby skrátený, musí príslušník policajného zboru dodatočne odslúžiť," uviedol Slivka. Hliadkujúci policajti ale túto možnosť nemajú. "Policajti slúžia občanom a chránia ich životy, zdravie a majetok neustále, bez ohľadu na extrémne horúčavy aj v takýchto náročných podmienkach. V týchto prípadoch nadriadení určia častejšie prestávky na oddych, prípadne inak vhodne upravia čas služby," vysvetlil. Policajtom v horúcich dňoch sťažuje život aj nosenie rôznych uniforiem. Môžu však nosiť služobnú košeľu s krátkym rukávom alebo polokošeľu s krátkym rukávom. V letných mesiacoch tiež policajti nenosia čiapku.

Aj Košičania sa potrebujú schladiť, pokojne aj uprostred spievajúcej fontány v centre.
Zobraziť galériu (21)
Aj Košičania sa potrebujú schladiť, pokojne aj uprostred spievajúcej fontány v centre.  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Košické fontány okupujú najmä tí najmenší.
Zobraziť galériu (21)
Košické fontány okupujú najmä tí najmenší.  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Lucka a Miška sa trmácali do Košíc z Spišskej Novej Vsi. Trochu ponakupovali, telá si schladili nanukmi.
Zobraziť galériu (21)
Lucka a Miška sa trmácali do Košíc z Spišskej Novej Vsi. Trochu ponakupovali, telá si schladili nanukmi.  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Na viacerých školách pre horúčavy skrátili vyučovanie

Aj základné školy v hlavnom meste prispôsobili svoj režim horúčavám. Riaditelia viacerých základných škôl v bratislavskom Novom Meste a Petržalke sa v týchto dňoch rozhodli, že skrátia vyučovanie, o čom informovali aj rodičov.

Ako uviedol novomestský hovorca Marek Tettinger, Škola na Cádrovej pre druhý stupeň skrátila vyučovanie, na Jeséniovej zaviedli intenzívny pitný režim a na dvore využívajú sprchy. Na Kalinčiakovej a Odborárskej zas zrušili popoludňajšie vyučovanie a na Sibírskej skrátili vyučovacie hodiny zo 45 na 30 minút. Na základnej škole Za kasárňou majú skrátené vyučovanie a školská družina prebieha v parku v tieni stromov.

Vysoké teploty ovplyvnili aj fungovanie škôl v bratislavskej Petržalke. Hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová uviedla, že na Základnej škole Tupolevova skrátili od 19. júna vyučovacie hodiny aj prestávky. Vyučovacie hodiny trvajú 40 minút. Zároveň škola zabezpečila pitný režim a zo sociálneho fondu nakúpila minerálne vody. V škole na Turnianskej na nasledujúce dva dni zrušili plánované športy na piesku, aby predišli úpalom. Žiaci Základnej školy na Gessayovej majú od utorka skrátené vyučovanie do 12:40, školský klub detí je však k dispozícii. Kratšie hodiny na 40 minút až do odvolania sú aj na Černyševského, šiesta vyučovacia hodina tak deťom končí o 12:35. Hodiny žiakom skrátili aj na Dudovej a Pankuchovej. Učitelia tiež pripomínajú deťom, aby nezabúdali na pitný režim, najmä na čistú vodu.

Ako prežívate toto horúce počasie vy? Pochváľte sa svojimi "tropickými" fotkami či zábermi teplomera a pošlite nám ich s krátkym popisom na e-mailovú adresu tipy@topky.sk.

Vaše zážitky na Facebooku

Alexandra: príďte na Oravu, tu určite problém mať nebudete :-D

Zuzik: veru tak ventilator mi tu huci na plne obratky

MifiNo: vzdal som to, už len prežívam...

Marian:  klima v praci :)

Žanet: Jja nebojujem, ja umieram. Chcem sa teleportovat do Gronska . Sladké dobré treskúce mrazy decembrové , zastrelte ma niekto

Martina: včera v robote na hale v poobedke 34 stupňov,žiadna voda stroje vytvárajú teplo ,človek si vytvára robotou teplo no na zdochnutie a vraj zákonník práce na to myslí

Zuzana:  bojujem aj sama so sebou 32 v kancelarii je uz nad moje sily

Jaro:  nerobim ako greci taliani spanieli atd:)

Iris: v noci sa potim v panelaku na 11 poschodi, kde je cez 30 stupnov tiez a momentalne som v praci kde mam 17 a banujem ze nemam sveter....

Monika:  prežívam super,kúpaliska + vodné nádrže :)

Martina: treba pit cajik

Ivica: Sedim v neklimatizovanom kozenkovom rychliku. V Novom meste tiez jeden skolaboval, cim mame dobre meskanie. O chvilu asi skolabujem aj ja a to pijem vody az az. Je rozdiel vnutrozemie a taketo peklo a primorske krajiny!

Horúco nie je len na Slovensku, ale napríklad aj v Taliansku

Turín
Zobraziť galériu (21)
Turín  (Zdroj: talianska polícia)

Miláno
Zobraziť galériu (21)
Miláno  (Zdroj: talianska polícia)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu