Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nikto nič lepšie ako euroval nevymyslel, tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Pre euro a eurozónu nikto nič lepšie ako trvalý euroval doposiaľ nevymyslel. Vyhlásil to expredseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v rámci rozpravy k návrhu na súhlas so zmluvou o Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM).

Zároveň podľa neho však nie je možné nerobiť nič, preto by Slovensko trvalý euroval ratifikovať malo. Na celý problém sa treba pozerať aj politicky. "Nemali by sme príbeh ratifikácie uchopiť primárne účtovníckym prístupom. Je to komplexná téma. Je to kľúčová otázka pre našu bezpečnosť v tom najširšom slova zmysle,“ konštatoval Dzurinda.

Dzurinda však zároveň dodáva, že so sfunkčnením eurovalu treba naďalej trvať na dôslednom vynucovaní pravidiel, ktoré boli dohodnuté so súčasnými veriteľmi ale aj do budúcnosti. V tomto pohľade vníma ako zvyšovanie morálneho hazardu diskutované zavedenie spoločných eurobondov. Podľa Dzurindu toto riešenie prichádza do úvahy až na konci celého ozdravného procesu, keď krajiny eurozóny znížia svoje dlhy a budú predávať cenné papiere za porovnateľné úroky.

Poslanec vládneho Smeru-SD a zároveň šéf európskeho parlamentného výboru Ľuboš Blaha si však myslí, že eurozóna je už v štádiu, kedy eurobondy budú realitou. "Je len otázkou, ako sa budú volať,“ tvrdí. Pre Slovensko by pritom boli podľa neho výhodné, pretože krajina by mala za chrbtom napríklad aj silné Nemecko. Dzurinda však oponuje, že výhodné to môže byť len vtedy, ak sa Slovensko chystá správať nezodpovedne s rozhadzovať peniaze.

Poslanci liberálnej SaS v duchu svojich predchádzajúcich stanovísk trvalý euroval naďalej odmietajú. Poslankyňa Lucia Nicholsonová dokonca vyhlásila, že krajiny, ktoré porušujú pravidlá a my im máme prispievať na záchranu, by mali eurozónu opustiť aj za cenu, že sa európska rodina, ktorá je aj tak nefunkčná, rozbije. Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý však oponuje, že aj ak je rodina nefunkčná, radšej to treba riešiť, ako si hľadať rodinu novú. Sfunkčnenie trvalého eurovalu je pritom podľa neho poslednou výhybkou pred vytvorením európskeho superštátu.

Schôdza Národnej rady SR bude po vystúpení Mikuláša Dzurindu pokračovať popoludní ďalšími písomne prihlásenými poslancami k zmluve o trvalom eurovale. Potom bude nasledovať rozprava ústne prihlásených poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu