Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ZOJ sa nepozdáva odvolanie šéfov súdov bez udania dôvodu

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Združenie Sudcovia „Za otvorenú justíciu" (ZOJ) prekvapilo, že súčasná vláda využila pri odvolaní dvoch predsedov súdov kritizované znenie zákona o súdoch bývalej pravicovej vlády, ktoré umožňuje odvolať predsedov súdov bez udania dôvodu.

Podľa medializovaných vyjadrení odvolaní predsedovia súdov - predsedníčka Krajského súd v Bratislave Darina Kuchtová a predsedu Krajského súdu v Žiline Robert Urban - dôvody odvolania nepoznajú. ZOJ síce berie ako fakt, že minister spravodlivosti Tomáš Borec má oprávnenie odvolať ich podľa platného zákona aj bez uvedenia dôvodu.

"Toto ustanovenie zákona prijala v minulom volebnom období pravicová vláda a bolo kritizované aj združením ZOJ ako neprijateľné pre možnosť jeho politického zneužívania na výmenu nepohodlných predsedov súdov," pripomenula prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková. Dodala, že ustanovenie kritizovala aj súčasná vládna strana Smer-SD. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská napriek takejto právnej úprave každé odvolanie predsedu súdu z jeho funkcie odôvodnila. "Pokiaľ nie sú známe príčiny odvolávania predsedov súdov, navodzuje to záver, že môže ísť aj o politické rozhodnutia," dodala

Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková v utorok informovala, že "rozhodnutiu o odvolaní predsedníčky Krajského súdu v Bratislave a predsedu Krajského súdu v Žiline predchádzalo najmä starostlivé posúdenie manažérskych výsledkov oboch predsedov súdov, ako aj zváženie, že v konečnom dôsledku časť zodpovednosti za efektívne fungovanie súdov nesie práve minister spravodlivosti".

Noví predsedovia oboch súdov vzídu z výberových konaní, ktoré budú vyhlásené v súlade so zákonom. Krajský súd v Bratislave dočasne povedie súčasný podpredseda súdu Ľuboš Sádovský, Krajský súd v Žiline podpredsedníčka súdu Eva Kyselová. "Minister spravodlivosti si oboch odvolaných predsedov súdov váži ako odborníkov, poďakoval im za výkon funkcie predsedu a zaželal im veľa úspechov pri ďalšom výkone funkcie sudcu," doplnila Zlatohlávková. Žiadne plošné odvolávania predsedov súdov Borec podľa jej slov neplánuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu