Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový šéf justície Borec sa chce kvôli platom ospravedlniť sudcom!

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA – Na post ministra spravodlivosti novej Ficovej vlády nastúpil predseda Slovenskej advokátskej komory Tomáš Borec celkom nečakane. Prekvapil tak nielen verejnosť, ale aj opozíciu, pre ktorú je ako nestranný odborník prijateľný. Denník Sme s ním v dnešnom vydaní prináša rozhovor.

Ponuku, ktorú dostal od premiéra Roberta Fica, nečakal ani on sám. Ako povedal, „zvažovanie bolo naozaj náročné, ale prevážili odborné ambície,“ pričom niektoré ponuky sa neopakujú. Zo strany Fica išlo podľa Borca o experiment a zrejme ho niekto odporučil z právnych kruhov. Ponuka znela presne takto: riešiť otázku nielen prieťahov, ale vymožiteľnosti práva. Riešiť otázku Trestného zákona, depenalizácie, aj vzhľadom na to, aká je situácia vo väzenstve. Uplatniť to, čo už v zákone máme – alternatívne tresty, ktoré sa neuplatňujú, lebo nie sú na to technické možnosti,“ povedal pre denník.

Ľudí na ministerstve meniť neplánuje, najprv uvidí, ako pracujú a podľa toho sa rozhodne. Pri výbere spolupracovníkov však dostal voľnú ruku. Jediné, čo akceptoval, bola štátna tajomníčka , pretože sám nemal takúto osobu. Myslím si, že na riešenie konkrétnych problémov, ktoré súdnictvo má, je jej priamy pohľad zvnútra veľmi prínosný,“ pokračoval Borec.

Nový minister spravodlivosti zároveň zopakoval, že disciplinárne návrhy, ktoré podala jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská na predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, nestiahne. Na otázku, či by ich podal na jej mieste aj sám, však priamo neodpovedal. "Ak by som zistil skutočnosti, ktoré by ma oprávňovali, aby som ich podal, tak by som ich podal," uviedol.

Štefana Harabina považuje za profesionála, ktorý je momentálne vo funkcii a s ktorým bude ako šéf rezortu justície veľmi úzko spolupracovať. Ak sa chce sudca z výkonnej funkcie vrátiť späť do súdnictva, mal by podľa neho z morálneho hľadiska určité obdobie počkať. Zároveň však pripomenul, že v čase, keď Harabin vymenil ministerskú stoličku za sudcovskú, žiadne takéto zákonné obmedzenie neplatilo. Ak však Harabin vedel o kriminálnej činnosti Bakiho Sadikiho, považoval by minister ich spoločné rozhovory za dosť veľké pochybenie.

Na margo diskriminačných žalôb sudcov Borec podotkol, že je pripravený sa im osobne ospravedlniť, ak vezmú žaloby späť. Celková hodnota týchto žalôb je na úrovni 70 miliónov eur. "Ich finančné nároky sú podľa môjho názoru neprimerané. Ak chcete nemorálne. Treba si však ešte uvedomiť, že okrem vedenia súdneho sporu nemám žiaden reálny nástroj na to, aby som sudcov presvedčil, aby tie žaloby zobrali späť," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu