Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Lajčák v Budapešti odovzdá cenu Dobré susedstvo a porozumenie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Na svoju prvú návštevu Budapešti od nástupu do funkcie odcestuje v piatok 1. júna minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. S maďarským partnerom Jánosom Martonyim majú dohodu, že prerokujú všetky záležitosti vzájomných vzťahov.

"Aj preto sme si dali viac času, aby som mohol prísť so substantívnejšou informáciou o tom, aký je prístup a pozícia vlády SR," uviedol Lajčák minulý týždeň. Okrem témy dvojakého občianstva s ním chce prediskutovať aj avizovaný zákon, ktorý umožní, aby Maďari žijúci v zahraničí, majúci dvojaké občianstvo, mohli prostredníctvom listu odovzdať svoj hlas v maďarských parlamentných voľbách. O ňom hovoril počas summitu NATO v Chicagu maďarský premiér Viktor Orbán.

Návštevou chce Lajčák potvrdiť záujem súčasnej slovenskej vlády o dobré a konštruktívne vzťahy s južným susedom. Vymenia si tiež názory na súčasný finančný a ekonomický vývoj v Európe, ale aj na témy z európskej, medzinárodnej a bezpečnostnej agendy, v ktorých majú obe krajiny blízke stanoviská. Ministri zároveň odovzdajú spoločnú cenu Dobré susedstvo a porozumenie. Tú dostanú osobnosti alebo inštitúcie, ktoré významným spôsobom prispievajú k vzájomnému slovensko-maďarskému poznávaniu a porozumeniu. Lajčák sa okrem toho stretne s predstaviteľmi slovenskej menšiny v Maďarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu