Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Akákoľvek forma autonómie znamená odtrhnutie územia od štátu, tvrdí Slota

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Úvahy predsedu SMK Józsefa Berényiho o menšinovej autonómii na južnom Slovensku považuje predseda SNS Ján Slota za snahu dosiahnuť postupné odtrhnutie niektorých častí slovenského územia.

"Rád by som sa pozrel, že kto by už len nechal maďarského štátneho občana Berényiho riešiť najúrodnejšiu oblasť štátu s cieľom len tak darovať kus nádhernej zeme Budapešti?" vyhlásil dnes Slota v narážke na Berényiho staršie vyhlásenie, že požiada o maďarské občianstvo.

Odpovedi na otázku, či maďarské občianstvo reálne získal, sa Berényi dodnes vyhýba. Ak ho totiž získal, na základe slovenského zákona o štátnom občianstve už nie je občanom Slovenskej republiky. "Obsah stanoviska Berényiho a jeho nedôstojné vnucovanie sa pri riešení južného Slovenska svedčí o jasných záujmoch maďarských iredentistov na Slovensku," vyhlásil predseda SNS. "Hoci Berényi tvrdí opak, každému priemerne uvažujúcemu človeku je jasné, že akákoľvek forma autonómie by znamenala postupné odtrhnutie časti územia nášho štátu," dodal.

Mimoparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) by s opozičnou stranou Most-Híd, okrem iného, rada hovorila o forme autonómie na Slovensku. Po stretnutí lídrov týchto strán to dnes na tlačovej konferencii vyhlásil predseda SMK József Berényi.

"Radi by sme hovorili aj o fungujúcich európskych modeloch menšinových autonómií," avizoval. Berényi vysvetlil, že v európskych krajinách existujú modely školskej, kultúrnej či územnej autonómie. "Podstatné je, že ktorá forma by mohla byť najakceptovateľnejšia na Slovensku, aby to nevyvolalo negatívne reakcie. Nejde o odtrhnutie daného územia, je to skôr stereotyp. Za 20 rokov zmizlo 120.000 Maďarov na Slovensku a ak to pôjde takto ďalej, nebude tu žiaden. Súčasný trend je pre nás nevyhovujúci," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu