Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slota: Čo sa nepodarilo Hitlerovi tankami, skúša desať štátov bankami

Jan Slota
Jan Slota

BRATISLAVA - Predsedu SNS Jána Slotu znepokojila stredajšia (20.6.) informácia rakúskeho denníka Die Presse, podľa ktorej ministri zahraničných vecí desiatich európskych štátov diskutujú o zmene Európskej únie na jednotný štát po vzore Spojených štátov amerických.

"História sa vracia. To, čo bolo v 30. a 40. rokoch záležitosťou vojenských operácií, je teraz záležitosťou bankových operácií," uviedol dnes pre TASR Slota. "Slovenská národná strana už pred rokom a pol upozorňovala na to, kam smerujú ambície niektorých štátov eurozóny a teraz sa tieto kroky ukazujú v plnej nahote," podčiarkol. "SNS varuje všetky parlamentné strany a predovšetkým Smer-SD, že schválením trvalého eurovalu a prípadne fiškálnej únie podporujú snahy týchto desiatich štátov na vytvorenie Spojených štátov európskych," vyhlásil Slota, podľa ktorého by sa Slovensko v takomto novom štátnom útvare dostalo do postavenia protektorátu.

"Predtým to robil Hitler pomocou tankov a teraz niektoré európske štáty bankami," uzavrel. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí však nepovažuje aktuálne diskusie ministrov zahraničných vecí o budúcnosti Európy za zásadnú zmenu. "Nie je výnimočné, aby sa ministri zahraničných vecí schádzali vo viacerých, aj menších a neformálnych formátoch a diskutovali napríklad aj o inštitucionálnych otázkach Európskej únie (EÚ)," povedal pre TASR v reakcii na informácie Die Presse hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.

Podľa rakúskeho denníka ministri zahraničných vecí desiatich štátov EÚ už od jari diskutujú o otázke zmeny únie na jednotný štát po vzore Spojených štátov amerických. "Koniec koncov podpredseda vlády a minister zahraničných vecí sa na debatách tohto typu tiež zúčastňuje. Treba však zdôrazniť, že akékoľvek zmeny a návrhy vrátane tých, ktoré by si vyžadovali zmenu základných zmlúv, musia byť dôkladne prerokované v rámci celej Európskej únie a brať do úvahy názor každého jej člena," zdôraznil Gandel.

"Preto aj výstupy tzv. Westerwelleho skupiny ministrov vnímame ako jeden z viacerých podnetov na širšiu diskusiu o smerovaní EÚ a jej možnom inštitucionálnom usporiadaní," dodal. Pozícia Slovenska je podľa neho v tejto chvíli zadefinovaná ako "posilnená integrácia so silnými európskymi inštitúciami, ktoré garantujú vyváženosť záujmov". V článku v Die Presse sa tiež konštatuje, že skupina ministrov informovala o svojich zámeroch predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa.

Na stredajšom (20.6.) kolégiu komisárov, čo je pravidelné, každotýždenné stretnutie členov Európskej komisie, Barroso neinformoval komisárov o tom, že by mu bola predložená iniciatíva na zmenu politického systému EÚ podľa vzoru Spojených štátov. Pre TASR to uviedol kabinet podpredsedu EK Maroša Šefčoviča.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu