Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štúrovo námestie zaniká 9 rokov po tom, ako ho Slota predal

Ján Slota
Ján Slota

ŽILINA – Žilina už nemá Štúrovo námestie. Zaniklo deväť rokov po tom, ako ho žilinská radnica na podnet vtedajšieho primátora Jána Slotu predala investorovi dnešného obchodného centra Aupark.

Časť mesta, kde od jesene 2010 Aupark stojí, bude po novom už len pokračovaním Bernolákovej ulice. „Štúrovo námestie prakticky zaniká dnešným rozhodnutím mestského zastupiteľstva. Dôvod je jasný. Socha Ľudovíta Štúra bola pred časom odstránená z tohto námestia a 29. októbra bude premiestnená do sadu na Bôriku. Takže zanikol dôvod, prečo by sa táto časť nášho mesta mala nazývať Štúrovým námestím, keďže tu už nie je ani námestie a nemá ani nič spoločné so Štúrom,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma.

Žilinská socha Ľudovíta Štúra ležiaca šesť rokov medzi trolejbusmi sa konečne dočká definitívneho postavenia v Sade mieru. Sochu slávnostne osadia do parku na žilinskom Bôriku v pondelok 29. októbra, v budúcnosti sa mesto chystá pomenovať po Štúrovi aj park.

„Všetky náležitosti sú už dohodnuté, so všetkými, ktorí do toho majú čo povedať, či je to krajský pamiatkový úrad, autor sochy, architekti mesta. Je to rozhodnutie, ktoré je už nemenné a ideme sa pripraviť, aby sme sochu Ľudovíta Štúra zase dôstojne postavili, aby ju ľudia mohli vnímať. Po rekonštrukcii parku, ktorá sa chystá v budúcom, respektíve tom ďalšom roku, budeme dokonca iniciovať aj premenovanie na Park Ľudovíta Štúra,“ povedal Choma.

Päťmetrovú bronzovú sochu Ľudovíta Štúra za 465-tisíc eur odhalil niekdajší primátor Žiliny Ján Slota ešte v septembri 2002 na vtedajšom Štúrovom námestí. O rok neskôr však na Slotov podnet predala radnica Štúrovo námestie investorovi dnešného obchodného centra Aupark. Sochu v roku 2006 dočasne odpratali do areálu mestského dopravného podniku, aby sa nepoškodila pri výstavbe.

Pôvodne sa hovorilo aj o umiestnení sochy Štúra do akéhosi átria priamo v Auparku, s tým však nesúhlasili jej autor Ladislav Berák, ani súčasné vedenie mesta. „Socha Štúra by mala mať v meste dôstojné miesto a obchodné centrum Aupark sme nepovažovali za dôstojné miesto. Architekt mesta dal nejaké návrhy, ale potrebovali sme aj súhlas autora sochy, ktorý povedal, že najlepšie miesto z tých ponúknutých, je Sad mieru, teda sad na Bôriku,“ dodal Choma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu