Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico svojimi vyjadreniami o financovaní cirkví zavádza, tvrdí SaS

Krajcer Sulík a Galko
Krajcer Sulík a Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico svojimi vyjadreniami o financovaní cirkví podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) zavádza. Informovala o tom hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová. Predseda vlády tvrdí, že predchádzajúci minister kultúry Daniel Krajcer neinformoval verejnosť o svojich rokovaniach s predstaviteľmi registrovaných cirkví na Slovensku v súlade s realitou.

"Pánovi Ficovi musíme pripomenúť, že o výsledkoch týchto rokovaní informoval exminister Krajcer vždy na tlačových konferenciách a vždy za účasti predstaviteľov Konferencie biskupov Slovenska a Ekumenickej rady cirkví," píše Tóthová, ktorá zároveň dodáva, že tému financovania cirkví a možnej odluky cirkvi od štátu otvoril Krajcer na rokovaniach s predstaviteľmi cirkví začiatkom minulého roka. Ako Tóthová uvádza, na Ministerstve kultúry SR preto zriadili expertnú skupinu, ktorej úlohou bolo pripraviť konkrétny návrh.

"Celý proces prebiehal na základe dohody s cirkvami. Konkrétny návrh financovania cirkví, ktorý Daniel Krajcer predložil, zabezpečuje slobodnejšie postavenie cirkví, jednotlivca a je tiež v prospech tretieho sektora," uvádza ďalej hovorkyňa. "Chápeme, že ani prvá, ani súčasná vláda Roberta Fica nemá odvahu túto tému otvoriť, premiér by však nemal tento fakt zakrývať nepravdivými a zavádzajúcimi vyhláseniami," dodáva Tóthová.

Predseda vlády dnes požiadal Konferenciu biskupov Slovenska, aby mu písomne predložila správu, ako skončili rozhovory medzi cirkvami a ministrom kultúry Danielom Krajcerom o zmene financovania cirkví. "Premiér sa pýtal na rokovania s Krajcerom. Podáme sumárnu informáciu v mene Konferencie biskupov Slovenska. Krajcer na konci volebného obdobia predložil návrh, ktorý sme vyhodnotili ako neprijateľný. Otázka financovania cirkvi je dôležitá, pretože aj v základnej zmluve s Vatikánom je zakotvená povinnosť prijať zmluvu o financovaní," povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Podľa Fica z rokovania vyplynulo, že Krajcer si dosť vymýšľal. "Jeho mediálne výstupy nezodpovedajú realite. Urobíme len to, na čom sa dohodne štát s cirkvou," dodal Fico. Katolícku cirkev vníma premiér ako veľmi vplyvnú inštitúciu. "Vláda chce mať s katolíckou cirkvou a ďalšími cirkvami štandardné vzťahy," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu