Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politológovia: Pravica sa drobí, KDH môže hroziť volebná katastrofa!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Odchod Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej z Kresťansko-demokratického hnutia (KDH) naznačuje, že dotknutí politici zrejme nepovažujú KDH za stranu, ktorá dokáže presadiť ich predstavy o politike, myslí si politológ Grigorij Mesežnikov.

To, čo bude nasledovať, povedie podľa jeho slov k ešte väčšej fragmentácií stredopravej časti politického spektra. "Čo to bude za subjekt je otázne, lebo máme tri strany, ktoré sa definujú ako demokratickokresťanské alebo kresťanské. To sú dve relevantné a jedna nerelevantná - KDH, SDKÚ-DS a KDS. Myslím si, že nová strana bude mať problém získať určitú podporu voličov, dostatočnú na vstup do parlamentu. On sa dosť zviditeľňoval svojimi aktivitami v KDH v minulosti, aj vo vládnych pozíciách, čiže má určitý bonus," povedal Mesežnikov. Lipšic je podľa neho výraznou postavou slovenskej politickej scény, pričom sa už raz v podobnej situácií ocitol, keď z KHD odišla skupina okolo Vladimíra Palka, vtedy však v strane zotrval. Teraz ho však zrejme situácia dotlačila k tomu, aby zo strany odišiel.

"V KDH to bude zrejme trošku napäté, lebo určite nejaká sebareflexia nastať musí. Týka sa to aj volebného výsledku, ktorý je mimochodom stabilný, lebo KDH získava stále osem percent, nedá sa to považovať za neúspech, aj keď nádeje boli väčšie. No teraz už budú musieť nejako zreflektovať, čo sa stalo, aj s Danielom Lipšicom, pretože on je jeden z najpopulárnejších politikov v KDH. Ale či to vyvolá nejaký pohyb smerom k vystúpeniu ďalších ľudí zo strany, si nie som istý," uzavrel Mesežnikov.

Politológ Juraj Marušiak pripomenul, že odchod Lipšica z KDH bol avizovaný už dávnejšie a mediálna príprava na tento krok prebiehala veľmi dlho. Lipšic podľa neho dal už pred voľbami najavo, že svoju politickú budúcnosť so stranou KDH nespája, preto by bolo skôr podivuhodné, keby sa do tohto kroku nepustil. "Zdá sa, že mu to zatiaľ celkom nevyšlo podľa jeho predstáv, čo sa týka spojenia s Ivetou Radičovou. Aj keď si myslím, že to ešte nie je stratené, keďže ona už niekoľko krát avizovala svoj odchod z najvyššej politiky a to preto, aby sa do nej opäť vrátila v nejakej podobe," konštatoval Marušiak. Politológ verí, že nová strana môže mať šancu na úspech, tým skôr, že v ďalších politických subjektoch panuje nespokojnosť s volebným výsledkom a doterajším pravicovým establishmentom.

"Lipšic sa zatiaľ môže prezentovať ako človek, ktorý nie je nejak bezprostredne spojený so žiadnymi kauzami, to isté platí pre Janu Žitňanskú. Tento moment je dosť dôležitý pri zakladaní novej strany a mám pocit, že Lipšic naschvál hral takú hru solitéra v KDH, aby sa dokázal dištancovať od straníckych elít, ktoré sú značne skompromitované, hlavne od ľudí, ktorí KDH reprezentujú dlhší čas a neprispeli k zlepšeniu preferencií tej strany," dodal Marušiak.

Budúcnosť KDH podľa neho môže byť dosť problematická, v lepšom prípade pôjde o pokračovanie doterajšej stagnácie, v horšom prípade môže skončiť volebnou katastrofou. Prepad strany mimo parlamentu pripúšťa Marušiak v prípade, ak sa KDH nespamätá a nevymení opotrebovaných predstaviteľov, ktorí nie sú schopní vystúpiť s niečím novým.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu